Hyvinvointi

Hyvästi krooninen väsymys, tervetuloa jooga! Emmi ja Jonna jättivät alkoholin ja näin elämä muuttui

Kun lopettaa alkoholinjuonnin unien takia, samalla voivat mennä uusiksi myös identiteetti ja ihmissuhteet. Juomattomuus vaatii monen tilanteen uudelleenajattelua, kirjoittaa Jonna Tapanainen.

Teksti Jonna Tapanainen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
23.9.2020 Trendi

"Uudenvuodenaattona kirjoitin ystävilleni viestin: Mitä jos olisimme vuoden ilman alkoholia? Olin vain osittain tosissani, mutta ihmeekseni kaksi vastasi olevansa mukana. Niinpä join illalla lasillisen samppanjaa ja totesin, että se oli hetkeksi siinä.

Näin se monilla alkaa – tipaton tammikuu, osaraittius tai täysin alkoholiton elämä. Nuorten juominen on ollut laskussa koko 2000-luvun, mutta nyt myös vanhemmat ovat seuranneet perässä. Moni jättää viinilasilliset parantaakseen uniaan ja voidakseen paremmin.

Juomattomuus vaatii kuitenkin monen tilanteen uudelleenajattelua.

”Alkoholi oli taikanappi, jota painoin, kun halusin juhlia, rauhoittua, piristyä, lohduttaa tai palkita itseäni”, kuvailee sarjakuvataiteilija Emmi Valve, 35.

Valve päätti vuoden 2019 alussa olla kolme kuukautta ilman alkoholia. Päällimmäinen syy oli yritys toipua uupumuksesta.

”Olin käyttänyt alkoholia palautumiseen. Näin kuitenkin päiväkirjoistani, että jaksamiseni romahti aina, kun olin ottanut.”

Tutkimusten mukaan nuorten naisten uupuminen on ollut viime vuosina kasvussa, ja stressiä lääkitään helposti lasillisella. Määrät voivat kasvaa huomaamatta.

”Jo yksittäinen runsaampi juominen voi laskea mieli­alaa tai lisätä ahdistusta muutamien päivien, joskus jopa parin viikon ajan. Jos on ahdistunut, alkoholi yleensä pahentaa tilannetta. Siksi olisi hyvä olla muitakin rentoutumiskeinoja”, sanoo A-Klinikan ylilääkäri Margareeta Häkkinen.

Tammikuun lopussa olin taidenäyttelyn avajaisissa kuin sätky jänis ilman asiaankuuluvaa skumppalasiani. Ystävälläni oli vielä hankalampaa: hän livahti pian kotiin.

Monen mielestä alkoholin jättämisessä vaikeinta on juuri sosiaaliset tilanteet.

Myös Emmi Valveen taiteilijapiireissä kokoonnuttiin aina baareissa tai juhlissa. Valve yritti jatkaa samalla tyylillä, mutta pian alkoholittomien juomien lipittäminen alkoi kyllästyttää. Hän selasi Facebook-tapahtumia löytääkseen tekemistä, johon ei liity alkoholi.

”Kävi ilmi, että jos lopettaa juomisen, on pakko alkaa joogata”, Valve nauraa.

Valve alkoi myös meditoida. Hän on kokeillut monia muitakin tapoja rentoutua, muun muassa soittimilla tehtävää ääniterapiaa ja suolatankissa kellumista.

Juominen on vaikuttanut ihmissuhteisiin enemmän kuin Valve olisi uskonut. Osa kaverisuhteista on jäänyt kokonaan.

”Monella on aika kipeä suhde alkoholiin. Kun yksi ystävä­piiristä lopettaa, hän asettuu peiliksi toisille, eikä se aina tunnu mukavalta.”

Helmikuussa lähdin ystävieni kanssa mökille. Normaalisti kannoimme selkä vääränä viiniä ja saunaoluita, nyt raahasimme pimeällä mökkitiellä vain ruokakasseja. Kaadoin kaikille vihermehulasilliset ja joimme ne silmiämme pyöritellen. Sitten asia unohtui. Saunoimme, laitoimme ruokaa ja nauroimme yhtä paljon kuin aina. Nukuin myöhään, ja uneni oli selkeärajaista ja syvää. Toivuin vuosien väsymyksestä.

Ylilääkäri Margareeta Häkkisen mukaan pienikin määrä alkoholia tekee unesta katkonaisempaa ja kevyempää.

”Vaikka nukkuisi yhtä pitkään, olo on väsyneempi, sillä pinnallisempi uni ei virkistä niin kuin syvä uni.”

Valve huomasi eron nopeasti. Aikaisemmin hän oli ollut kroonisesti väsynyt ja kärttyinen, nyt hän herää levänneenä. Ja mikä tärkeintä, uupumisoireet katosivat. Valve on löytänyt itselleen oikeat tavat palautua.

”Juomattomuus oli alkuunpaneva moottori muille elämäntapamuutoksille, enkä enää sabotoi alkoholilla itseäni. Minusta on tullut henkinen laiskiainen.”

Mutta jos alkoholi on merkinnyt kuplivaa iloa ja vapautta, mistä löytää tilalle sama lomailun tunne?

”Alkoholi nostaa kierroksia, ja siitä saa kiksejä. Aloin etsiä kiksejä päinvastaisesta suunnasta, laskemalla kierroksia ja hiljentymällä. Etsin silti yhä tasapainoa siihen kuka olen, jostain sieltä ääniterapian ja punk-keikan väliltä.”

Ainoastaan koronan tuoma poikkeustila sai hänet ensimmäistä kertaa kaipaamaan pientä humalaa.

”Mutta tilanteessa on kestämistä ilman krapulaakin.”

Sen sijaan oma raittiuskokeiluni tyssäsi poikkeustilaan. Videopuhelut ystävien kanssa olivat niin vesitetty versio yhdessäolosta, että käteeni hakeutui viinilasi. Yksi ystävistäni ei ole taipunut vieläkään. Voin nykyisin niin hyvin, etten taida juoda enää ikinä, hän kirjoitti viestissään."

Juttu on julkaistu aikaisemmin Trendissä.

Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.