Kauneus

Kannattaako kasvohoidosta maksaa? Mitä, jos hoito menee pieleen? Kosmetologi vastaa kiperiin kysymyksiin

Kasvohoito voi tuntua kalliilta tai sen lopputulos voi kauhistuttaa. Kosmetologi kertoo, miksi ja kuinka usein kasvohoidossa kannattaisi käydä.

Teksti Linnea Manner
Kuvat Adobestock
3.6.2020 Trendi

Ennen hoitoa

Menen mielelläni kasvohoitoon, jos saan lahjakortin. Muuten se tuntuu kalliilta. Kannattaisiko silti?

Kosmetologi Niina Kortene: Iho on suurin elin ja koko ajan näkyvillä. Jos haluaa, että kasvot pysyvät terveen näköisinä, hoito on hyvä idea.

Kosmetologi tekee hoidon aikana ihoanalyysin ja osaa siksi kertoa, mikä on kotihoidon perusta ja mitkä tuotteet sopivat. Kasvohoito siis auttaa hoitamaan ihoa kotona.

Kosmetologikäynti voi tuntua arvokkaalta, jos ei tiedä, mistä hinta koostuu. Siihen vaikuttavat laitteet, raaka-­aineet, työ ja juoksevat kulut, kuten vuokra.

Miten valitsen oikean kasvohoidon?

Ei sinun tarvitse! Kosmetologin tehtävä on arvioida, sopiiko valittu hoito ihollesi. Aluksi jutellaan ihon hoidon taustasta ja käydään läpi, mitä iho kaipaa. Ihotyypin konsultaatioon voi tulla rohkeasti myös ilman, että varaa hoidon. Konsultaatio on usein ilmainen. Ja aina voi sanoa, että varaa varsinaisen ajan myöhemmin.

Nykyään moni osaa arvioida aika hyvin ihotyyppinsä ja tietää, onko se rasvoittuva tai pintakuiva. Se voi auttaa valitsemaan hoidon. Ihotyyppi ei vaihtele suuresti, ellei ole kokenut esimerkiksi hormonivaihteluja raskauden vuoksi. Silloin voi käydä niin, että voimakkaasti rasvoittuvasta ihosta tulee kuivempi.

Hoidon voi valita omien tuntemusten mukaan. Voi valita kiinnostavan, trendikkään hoidon, klassisen kasvohoidon tai hoidon, jonka arvelee sopivan iholle.

Aikaa varatessa kannattaa huomioida, että esimerkiksi päivää ennen juhlia ei kannata kokeilla voimakasta tai uutta hoitoa.

Usein kuulee suositeltavan, että kasvohoidossa kannattaa käydä, kun vuodenaika vaihtuu. Miten toimia, kun koko vuoden sää tuntuu lokakuulta?

Sääolosuhteet eivät ole ainoa mittari ihonhoidolle. Tuulinen ja kylmä sää voi toki vaikuttaa ihon ärsyyntymiseen tai kuivumiseen. Usein syy on kuitenkin fysiologinen eli kasvoilla voi olla jokin pulma, kuten akne.

Ihanteellisinta on, jos kasvohoidossa pääsee käymään kuukauden välein, kun ihosolukko uudistuu. Tämän tunnistaa siitä, että iho alkaa tuntua vähän karhealta ja kuivalta. 1–2 kertaa vuodessa tehdystä kasvohoidosta on jo hyötyä, jos kotona hoitorutiinit ovat kunnossa.

Pitääkö lääkekuurista tai raskaudesta kertoa?

Kyllä. Iho voi herkistyä voimakkaissa hoidoissa, kuten mikro­neulauksessa, happohoidoissa tai voimakkaasti kuoriutuvissa naamioissa. Esimerkiksi aknelääke Roaccutanista kannattaa mainita.

Klassisen kasvohoidon voi kuitenkin tehdä melkein kaikille. Jos on epävarma lääkityksen herkistävyydestä, kannattaa konsultoida lääkäriä ennen kasvohoitoa.

Voiko kosmetologi korjailla eletyn elämän jälkiä?

Osittain kyllä. Kasvohoidolla hoidetaan ihon pintaa, mutta syvemmälle ihon rakenteeseen on hankalaa vaikuttaa, ellei sitten tee esimerkiksi mikroneulausta. Mutta jos esimerkiksi tupakoinnin lopettanut alkaa hoitaa ihoa, saadaan mielettömiä tuloksia. Ihosta tulee toimiva, terve ja kuulaampi.

Kasvohoidon aikana

Suu paljastaa hammaslääkärille lähes kaiken elämäntavoistani. Näkeekö kosmetologi ihosta, miten olen elänyt, miten syön ja miten hoidan sitä?

Kyllä! Etenkin elämäntavat näkyvät ihossa. Näen esimerkiksi sen, jos asiakas on oleillut paljon auringossa kymmenen vuotta sitten. Tupakoitsijan ihon taas tunnistaa sameudesta.

Jos taas on syönyt paljon sokeria tai roskaruokaa, iho voi olla ennenaikaisesti veltostunut. Myös terveet elämäntavat näkyvät: iho näyttää eloisalta, jos juo riittävästi vettä ja hoitaa ihoa sopivilla tuotteilla. Kosmetologit tietävät ihosta paljon enemmän kuin moni osaa kysyä.

Miksi kosmetologi kysyy tuotemerkkien tarkkuudella, mitä tuotteita käyttää? Nolostuttaa myöntää kaikki se eri merkkien määrä.

Kosmetologi yrittää kartoittaa, miten hoidat ihoa kotona. Hänkään ei tunne kaikkien merkkien tuotteita, joten merkeillä tai niiden kirjolla ei ole väliä. Joskus asia­kkaan ”iho-ongelma” löytyy, kun käy ilmi, että tämä hoitaa ihoaan epäsopivalla tuotteella.

Tuotteita kartoittamalla voi myös käydä ilmi, että jotkut ovat pinttyneet käyttämään teini-ikäisenä käytettyjä tuotteita. On tyypillistä, että 20–30-vuotiaana rasvaisen ihon tuotteet eivät enää toimi ja ihon pinta on kuivempi.

Ovatko kasvohoidossa käytettävät hapot ja seerumit vahvempia kuin kotona käytettävät?

Ovat, niissä on voimakkaammat pitoisuudet. Kosmetologi osaa käyttää niitä oikein, ja siksi niitä ei myydä kotikäyttöön. Iho voi reagoida niihin ikävästi.

Kasvohoidossa tehtävä mekaaninen puhdistus jättää ihon tasaiseksi, mutta onko siitä pitkäkestoista hyötyä? Finnejä ja mustapäitä tulee kuitenkin.

Mekaaninen puhdistus auttaa, sillä sen avulla ihoa on helpompi pitää puhtaana kotona. Jos kasvoissa näkyy laajentuneita huokosia, mutta ne eivät ole täyttyneet talista, mekaaniselle ihonpuhdistukselle ei ole tarvetta.

Kasvohoidon jälkeen

Kosmetologi suosittelee hoidon jälkeen tuotteitaan. Miten olla tuhlaamatta rahojaan?

Kerro rehellisesti, jos et ole kiinnostunut ostamaan. Voit myös sanoa, että haluat käyttää vanhat tuotteet ensin loppuun.

Suosituksista voi saada hyviä vinkkejä siihen, millaiset tuotteet sopivat omalle iholle, vaikkei ostaisi sarjan tuotteita. Kannattaa aina kysyä, onko kosmetologilla ilmaisnäytteitä ennen kuin tekee ostopäätöksen.

Hoidon jälkeen sain suosituksen suojata ihon saasteilta. Miten teen sen, kun kuljen kuitenkin kaupungilla?

Ilmansaasteita on kaikkialla, joten riittää, että ihon suojaa kasvovoiteella ja aurinkosuojalla. Moni kosmetologi levittää lopuksi kasvoille sävyttävän kasvovoiteen, joka suojaa hyvin.

Mistä tunnistaa hyvän kasvohoidon ja kosmetologin?

Siitä, että kosmetologi on kuunnellut toiveita ja ottanut huomioon ihon tarpeet. Kosmetologin tulee kertoa, mikäli on mahdollista, että iho kuoriutuu seuraavien päivien aikana tai puskee voimakkaammin talia. Ammattilainen myös kertoo, että hänelle saa soittaa ja kysyä mitä tahansa hoidon jälkeen.

Mistä tunnistaa pieleen menneen hoidon. Voiko vaatia rahat takaisin?

Tilanne on harvinainen. Jos hoidossa tai sen jälkeen tapahtuu jotain odottamatonta, jo alkukonsultaatio on mennyt metsään, eikä ihon tarpeita ole huomioitu. Joskus iho voi kuivua voimakkaasti, mutta silloin hoidon tehnyt kosmetologi voi laittaa veloituksetta kosteuttavan naamion.

Käytännöt voivat vaihdella hoitoloittain. Jos epäilee, että hoito on mennyt pieleen, kannattaa kysyä asiasta hoidon tehneeltä kosmetologilta. Voi olla, että reaktio kuuluukin asiaan, jolloin stressi on ollut turha.

Asiantuntijana Blue Lagoon Beauty -kauneushoitolaketjun Kampin liikkeen myymäläpäällikkö Niina Kortene.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Trendissä.

Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.