Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Hyvinvointi

Kun biologinen kello ei vielä tikitä – uskaltaako raskautta vielä lykätä?

Kuinka pitkään lastenhankintaa voi lykätä? Vastaus löytyy munasarjareservin tutkimisesta.

Teksti Heini Maksimainen
Kuvat Getty Images
31.5.2019 Trendi

Yli kolmekymppisen naisen ei kannata lykätä raskautta, gynekologit pelottelevat. Toisaalta monet saavat lapsia vielä nelikymppisinäkin. Mistä sitten tietää, paljonko aikaa on oikeasti jäljellä?

”Kukaan ei tiedä, millä vauhdilla tietyn ihmisen munasolut häviävät”, sanoo Niklas Simberg, joka on gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri ja Dextra Lapsettomuusklinikan johtaja.

”Keskimääräinen suomalainen nainen tulee vaihdevuosi-ikään 51-vuotiaana, mutta normaalina vaihdevuosi-ikänä pidetään 41–61 vuotta”, hän sanoo.

Yleensä naisen hedelmällisyys alkaa heiketä kiihtyvästi 35-vuotispäivän jälkeen, ja hedelmällinen ikä päättyy kymmenisen vuotta ennen vaihdevuosia eli keskimäärin 41–42-vuotiaana. Keskiarvot ovat kuitenkin keskiarvoja. Joidenkin hedelmällinen ikä loppuu jo 35-vuotiaana, ja toisaalta joskus viisikymppinenkin tulee raskaaksi omista munasoluistaan.

Moni pohtii, mihin ryhmään kuuluu. Yksi vihje on äidin vaihdevuosi-ikä. Jos äidin kuukautiset loppuivat jo päälle nelikymppisenä, varhaisten vaihdevuosien riski on tavallista suurempi. Jäljellä olevien munasolujen määrää voidaan myös tutkia. Hedelmöityshoitoklinikat arvioivat munasarjareserviä ultraäänen ja hormonitasojen perusteella.Se antaa yleensä hyvän arvion tilanteesta.

Tarkista hedelmällisyytesi

Hedelmällisyyttä arvioidessa katsotaan yleensä myös anti-müllerian-hormonin eli AMH:n pitoisuus. Se antaa viitteitä kasvavien munarakkuloiden määrästä. Jos hormonin taso on poikkeuksellisen matala, hedelmällisyys voi heiketä tavallista aiemmin eikä raskautta kannata lykätä.

”Jos AMH on matala, se ei kerro seuraavan vuoden tai kahden todennäköisyyttä tulla raskaaksi, mutta silloin ei kannata odottaa viittä vuotta.”

Raskauden onnistumiseen vaikuttavat kuitenkin monet muutkin asiat kuin munasolujen määrä. Lopullinen totuus selviää vasta, kun alkaa yrittää raskautta.

Psst! Hedelmällisyyttä voi buustata terveellisillä elämäntavoilla. Normaalipaino, savuttomuus, monipuolinen ruokavalio ja alkoholinkäytön kohtuullistaminen parantavat raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia.

Juttu on julkaistu Trendissä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt