Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ihmiset

Miksi radiossa soi miesten valitsema musiikki, kysyvät musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa

Miehet päättävät usein, millaista musiikkia myös naiset kuuntelevat. Siksi YleX:n musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa haluavat tarjota vaihtoehdon.

Teksti Kristiina Sarasti
Kuvat Jirina Alanko
11.9.2019 Trendi

Kun Anne Lainto, 31, ja Ida Karimaa, 33, valitsevat biisejä Uuden musiikin X -radio-­ohjelmaansa, he miettivät tarkkaan, mitä arvoja valinnoillaan ilmentävät.

”Kun esimerkiksi Gettomasa nimitti biisissään juoruilevia miehiä ’vaginoiksi’, emme voineet soittaa biisiä kommentoimatta sitä, miten hän sanavalinnallaan vahvistaa kielteisiä naisiin liitettyjä stereotypioita. Kun Anne soitti Chris Brownin musiikkia, hän kertoi spiikissään miettineensä, voiko Brownia soittaa, koska tämä oli aikoinaan pahoinpidellyt Rihannan”, Karimaa kertoo.

Lainto on työskennellyt Ylen musiikkitoimittajana kahdeksan ja Karimaa lähes kolme vuotta. He ovat havainneet, että musiikkiala on edelleen varsin miehinen.

He molemmat ovat saaneet miehiltä valtavasti tukea ja kannustusta, mutta alan rakenteissa on vielä paljon korjaamisen varaa.

”Artisteja etsivät ja valmentavat A&R-managerit, levy-yhtiöiden toimitusjohtajat ja radioiden musiikkipäälliköt ovat edelleen pääasiassa miehiä”, Karimaa sanoo.

Tämä sukupuolijakauman vinoutuneisuus tuli esiin Music Finlandin vuonna 2017 teettämässä selvityksessä. Selvityksen mukaan alan työpaikoista hieman yli 40 prosenttia on naisten hallussa, mutta se ei näy hierarkian kaikilla tasoilla. Naisten lasikatto on matalalla, ja huippupesteissä miehet ovat yliedustettuina.

Bassolinjoja ja koskettavia lyriikoita

Esikuvien puute oli suorastaan huutava, kun Lainto teini-ikäisenä kiinnostui musiikkitoimittajan ammatista.

”En olisi 15-vuotiaana ikinä uskonut tekeväni tätä työtä, sillä kaikki seuraamieni musiikkimedioiden toimittajat olivat miehiä ja koko musiikkiteollisuus tuntui olevan miesten mieltymysten mukainen. Miehet päättivät, ketkä artistit saavat levytyssopimuksen, mitkä artistit soivat radiossa ja keitä naisetkin saavat luvan kuunnella”, Lainto sanoo.

Äitinsä kannustamana Lainto kuitenkin hakeutui opiskelemaan viestintää. Hän pääsi heti valmistuttuaan ensin harjoitteluun ja sitten vakituiseen työhön YleX-radiokanavalle.

”Siellä oli onnekseni ollut jo muutamia naispuolisia musiikkitoimittajia. He näyttivät, että kitarariffien ja bassolinjojen analysoinnin lisäksi merkittävää on myös, minkä tunteen kautta biisiä kuvailee ja mikä lyriikoissa koskettaa. Se auttoi minua löytämään oman lähestymistapani”, Lainto sanoo.

Esimerkissä on voimaa

Tällä hetkellä tasa-arvo-ongelmien selättämiseksi työskennellään onneksi jo laajasti.

”Music Finlandin teettämä selvitys julkaistiin samoihin aikoihin kuin #metoo-kampanja alkoi. Vihdoin lähes koko musiikkiala tuntui heräävän siihen, miten epätasa-arvoisia sen rakenteet ovat”, Lainto sanoo.

Syksyllä 2017 alan toimijat käynnistivät projektin nimeltä Yhdenvertainen musiikkiala. Sen avulla yritykset ja organisaatiot pyrkivät palkkatasa-arvoon, seuraavat yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista ja tähtäävät tasa-arvoiseen sukupuolijakaumaan esimerkiksi työn­tekijöiden rekrytoinnissa, musiikkiohjelmien vieraiden valinnoissa ja festivaalien artistikattauksissa.

Myös Lainto ja Karimaa edistävät tasa-arvoa omalta osaltaan. Kaksikko pyrkii soittamaan ohjelmassaan yhtä paljon naisten ja miesten tekemää ja esittämää musiikkia. He iloitsevat, että voivat rohkaista naisia uskomaan mahdollisuuksiinsa esittelemällä kiinnostavia naisartisteja.

Niin he tekevät toki myös omalla esimerkillään.

”On älyttömän tärkeää, että mediassa näkyy tekijöinä erilaisia ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Esikuvien merkitystä ei voi korostaa liikaa”, Karimaa sanoo.

Karimaa heittää haasteen myös jokaiselle musiikin kuuntelijalle.

”Ala kiinnittää huomiota siihen, mitä musiikkia kuuntelet. Jos olet kuunnellut vaikka vain miesräppäreitä, ala tietoisesti etsiä myös kiinnostavia naisräppäreitä. Jos naisten uhoaminen ärsyttää, mieti, miksi Paperi T saa olla herkkä, mutta nainen ei saa olla aggressiivinen. Jatka kuuntelua ja kaiva esiin lisää kiinnostavia naistekijöitä. Pian naisartistien ulosanti lakkaa tuntumasta vieraalta ja huomaat, kuinka loistavaa kamaa olet tähän asti missannut.”

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt