Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Hyvinvointi

"Mitä jos jään työttömäksi ja rahat loppuvat" – Jos kuulut aamuyön murehtijoihin, kokeile näitä keinoja

Jos huolia ei käsittele päivällä, ne valvottavat yöllä. Asiantuntija neuvoo, miten vältät yövatvomisen ja aamuyön murehtiminen talttuu.

Teksti Heini Maksimainen
Kuvat Sonya Mantere
16.5.2019 Trendi

Kello näyttää aamuneljää, ja päässä kiertää tuttu taustanauha: Jään työttömäksi. Rahat loppuvat. Joudun katuojaan. Aamuöinen valvomis- ja vatvomiskierre on monille tuttu ja uuvuttava ilmiö, mutta sitä voi ehkäistä.

”On tyypillistä, että stressi ja ahdistus ilmenevät vaikeutena nukahtaa tai pysyä unessa. Siksi on hyvä opetella hoitamaan stressiä ja jakamaan huolia”, sanoo Uniklinikalla työskentelevä psykoterapeutti Eva Willgren.

Valvomisen syynä on stressin laukaisema ”taistele tai pakene” -reaktio, joka nostaa elimistön vireystilaa. Ylikierroksilla käyvä ihminen saattaa onnistua nukahtamaan, mutta herää viimeistään aamuyöstä, kun uni kevenee luonnostaan. Ja kun ihminen makaa yön hiljaisuudessa valveilla, kela käynnistyy. Murheet tuntuvat yöllä usein suuremmilta kuin päiväsaikaan.

”Päivällä huolia voi paeta tekemiseen, mutta yöllä ei ole muuta kuin aikaa velloa”, Willgren sanoo.

Murehtiminen nostaa vireystilaa entisestään, ja kierre on valmis.

Jotta huolet eivät valvota yöllä, niitä kannattaa pyrkiä ratkomaan jo päivällä. Willgren suosittelee kokeilemaan päivittäistä vartin huolihetkeä, jonka aikana keskittyy miettimään ongelmaa ja sen ratkaisua.

Usein jo pelkkä murheiden kirjoittaminen ylös auttaa näkemään, kuinka epätodennäköisiä monet omista kauhukuvista ovat.

Samalla kannattaa arvioida myös vatvomisensa järkevyyttä. On esimerkiksi ajan tuhlausta märehtiä mielessään samoja murheita vuodesta toiseen. Viisaampaa on opetella hyväksymään ongelmat tai päättää yrittää tehdä niille jotakin.

Psst! Sykettä nostava liikunta, kuten juoksu, sysää endorfiinit liikkeelle ja lievittää stressiä. Silloin murheetkin kutistuvat. Liiku viimeistään alkuillasta, jottet käy kierroksilla sänkyyn mennessäsi.

Juttu on julkaistu Trendissä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt