Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ihmiset

Mitä tv-sarja opetti muodin vastuullisuudesta, Sandra Hagelstam?

Muotivaikuttaja Sandra Hagelstam nähdään Ylellä Verta, hikeä ja t-paitoja -sarjassa, jossa vaikuttajat matkustavat vaateteollisuuden alkulähteille. Matka muutti Sandran ajatuksia siitä, miten tärkeää on panostaa ajattomiin ja kestäviin vaatteisiin.

Teksti Maija Koivisto
Kuvat Jirina Alanko
12.2.2020 Trendi

”Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut muodista ja nykyään erityisesti high end -muodista. Kalliimpia designostoksia tehdessä olen yleensä suunnitellut hankintaa kauemmin, ja vaatteet ovat myös parempilaatuisia. Käytän kuitenkin myös pikamuotia.

Osallistuin syksyllä tv-ohjelmaan Verta, hikeä ja t-paitoja, jossa vierailtiin vaatetehtailla Aasiassa. Se esitetään Ylellä maaliskuusta alkaen. Lähdin ohjelmaan mukaan avoimin mielin ja huomasin pian, että ajattelutapani oli todella naiivi.

Eniten minua yllätti se, että vastuullisuusongelmat eivät koske vain halpavaatteita. Vaikka laadukas nahkatuote olisi valmistettu Italiassa, sen materiaalina käytetty nahka tulee usein muualta.

Vaatetehtailla vierailu herätti myös ristiriitaisia tunteita. Työolot tehtailla ovat rankat, mutta usein ne rahoittavat koko kylän elämää ja tarjoavat esimerkiksi naisille mahdollisuuden työskennellä. Ymmärsin, että ongelmassa ollaan niin syvällä, ettei tehtaita voida enää lopettaakaan.

Matkan jälkeen olen alkanut kunnioittaa jo olemassa olevia vaatteitani enemmän. Vaatteiden tekemiseen käytetään paljon aikaa ja vaivaa ja niiden säilyttäminen jossain kasassa ryppyisenä ei anna niille arvoa.

Ennen hain hyvää oloa vaatteiden ostelusta. Nyt haluan vaikuttajana näyttää, miten stailata sama vaate monella tavalla.

Kannustan käymään vaatekaapin läpi säännöllisesti ja pyrkimään siihen, että sen sisältö olisi ajaton, kestävä ja kaunis.

Jos tahti ostelussa ei hidastu, pelkkä vastuullisuus ei enää riitä.”

Sandra Hagelstam on muotivaikuttaja, joka on perustanut 5 Inch and Up -verkkomedian.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Trendissä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt