Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ihmiset

Nyt loppuu huuhaa! Some on villi länsi, ja siksi sinne tarvitaan lääkäreitä, sanovat Jenni Puoliväli ja Anni Saukkola

Kun stressaa ja huolettaa, on helppo uskoa somessa mitä vain. Silloin väliin tulevat lääkärit Jenni Puoliväli ja Anni Saukkola.

Teksti Maija Koivisto
Kuvat Jirina Alanko
7.5.2020 Trendi

Sitruunaveden juominen tasoittaa ihon ryppyjä! Lomalle kannattaa pyytää antiobioottikuuri – varmuuden vuoksi! Kilpirauhaslääkityksen voi unohtaa, kun käyttää lisäravinteita!

Olisihan näihin helppoihin ratkaisuihin mukava tarttua. Mutta juuri tällaisten hurahdusten takia lääkärit Anni Saukkola, 26, ja Jenni Puoliväli, 29, haluavat tehdä työtä sosiaalisessa mediassa. Heistä on tullut nopeasti someilmiöitä: kun Saukkola esimerkiksi kirjoitti Instagram-tililleen koronaviruksesta tai Puoliväli antibioottiresistenssistä, he saivat lukuisia huojentuneita kommentteja ja tarkentavia kysymyksiä. 

Saukkola työskentelee yleislääkärinä, Puoliväli erikoistuu anestesiologiaan ja tehohoitoon. Perinteisemmän lääkärintyön lisäksi kaksikko haluaa olla sosiaalisessa mediassa – koska siellä ovat kaikki muutkin. Instagram-tiliensä lisäksi he tekevät Lääkäripodi-podcastia, jonka tarkoituksena on yleistajuistaa terveystietoa.

Se taas edistää hyvinvointia: saa ehkä lääkäripelon hälvenemään, hakeutumaan lääkäriin tai väärän tiedon aiheuttaman ahdistuksen lievenemään.

”Kansanvalistus on aina kuulunut lääkärin työhön, mutta se, miten sitä toteutetaan, muuttuu”, Puoliväli sanoo.

He haluavat kumota vääriä terveysväitteitä – sellaisia, joita esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttajat jakavat.

Kun vaikuttaja Martina Aitolehti julkaisi vuoden alussa Instagram-tilillään postauksen sitruunaveden terveysvaikutuksista, yksi postauksen kommentoijista oli Saukkola. Hän kumosi Aitolehden väitteen siitä, että sitruunavedellä olisi elimistöä puhdistava vaikutus.

”Arvostan sitä, että oot kiinnostunut terveydestä, mutta toivoisin että perustat postaukset tutkittuun ja vastuulliseen tietoon. Sun sivuilla on lähes 100k seuraajaa, joten tunnethan vastuusi”, Saukkola kirjoitti.

Sosiaalinen media on villi länsi, he sanovat. Oikea tieto sekoittuu markkinointiin, ja joukossa on paljon pieniä mutta äänekkäitä joukkioita, jotka rummuttavat omaa asiaansa. On se sitten rokotekriittisyyttä, lisäravinteiden suosittelua pienille lapsille tai luonnollisuustrendiä, jossa ajatellaan, että kaikki mikä on luonnollista, on terveellistä. Joskus mielipiteitä naamioidaan tutkituksi tiedoksi.

Jokaisella on oikeus pyytää vaikuttajilta tietoa siitä, mistä heidän terveysväitteensä ovat peräisin, ja heidän tulisi osata perustella se. Kun Saukkola toimi näin, jotkut sanoivat sitä kiusaamiseksi. Tästä ei ole kyse, vaan keskustelusta, joka on osa tiedettä, kaksikko muistuttaa.

Asiallisesti ja julkisesti kommentoiminen on tärkeää, jotta mahdollisimman moni näkisi viestin – ja kumotun tiedon. Heistä keskusteluja ei kannata käydä ajatuksena, että muuttaa vastakumppanin ajatusmaailman.

”Mutta yllättävän harva vaikuttaja myöntää virheensä tai korjaa niitä, kun asiasta huomauttaa”, Puoliväli sanoo.

He ovat huomanneet, että moni vaikuttaja ei ole tottunut kritiikkiin. Välillä joku suuttuu ja ottaa asian henkilökohtaisesti. Eikä kaikkeen somessa liikkuvaan virheelliseen tietoon puuttuminen ole edes mahdollista.

”Pitää osata valita taistelunsa. Ei kannata lähteä kommentoimaan, jos ei ole aikaa seurata tilannetta loppuun”, Puoliväli sanoo.

Onneksi myös somealustat reagoivat itse valtansa kasvuun: Instagram kieltää jo muun muassa tupakkatuotteiden markkinoinnin. Tänä vuonna kielto laajenee muun muassa alle 18-vuotiaille suunnattuun dieettituotteiden mainontaan.

Ahdistaa, stressaa, huolettaa. Menenpä nettiin ja keksin itselleni taas diagnoosin, huomaa moni ajattelevansa. Kiireessä helpot ratkaisut – kuten että sitruunavesi voisi viedä kaikki pulmat – tuntuvat helpommilta. On ehkä huojentavaa saada vaikuttajalta yksioikoinen ratkaisu, jos on pitkään kamppaillut epävarmuuden kanssa.

Moni tulee vastaanotollekin valmiin diagnoosin kanssa.

”Tohtori Google on paras tapa vakuuttaa itsensä siitä, että on kuolemassa pian. Some on hyvä tietolähde, jos tietää, mistä etsii”, Saukkola sanoo.

Toisaalta lääkärikin saa olla ihminen. Naiset esimerkiksi kertovat postauksissaan myös omista pulmistaan, kuten riittämättömyyden tunteesta ja väsymyksestä.

Saukkola ja Puoliväli eivät ole ainoita väärän tiedon kumoajia: he kuuluvat Tiedenaiset-ryhmään, johon kuuluu myös ravitsemuksen, kasvatuksen ja liikunnan ammattilaisia. Heiltä kaikilta saattaa pikaratkaisun sijaan kuulla: Hengitä, älä panikoi.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt