Kauneus

Onko luonnonkosmetiikka aina laadukasta? Asiantuntijat paljastavat, miksi ainesosalistoja kannattaa tutkia

Luonnonkosmetiikka ei ole automaattisesti laadukasta. Siksi kannattaa opetella lukemaan tuotteiden ainesosalistoja ja pohtia markkinointiväittämiä. Kysyimme asiantuntijoilta, mitkä väitteet ovat totta, mitkä tarua.

Teksti Mia Frilander
Kuvat Adobestock
24.6.2020 | Päivitetty 22.2.2024 | Trendi

Väite: Luonnonkosmetiikka on perinteistä synteettistä kosmetiikkaa turvallisempaa

Totta ja tarua.

Kosmetiikasta käydään välillä niin kärkkäitä keskusteluja, että voisi kuvitella kosmetiikan kemikaalien olevan suurin uhka ihmiskunnalle sitten ydinsodan. Mitä tästä pitäisi ajatella – voiko kasvorasva aiheuttaa syöpää?

”EU:ssa myytävää kosmetiikkaa säädellään EU:n kosmetiikka-asetuksella. Se velvoittaa, että kaikki markkinoilla oleva kosmetiikka, niin synteettinen kosmetiikka kuin luonnonkosmetiikkakin, on turvallista käyttäjilleen”, rauhoittelee kosmetiikkalainsäädännön asiantuntija Eeva-Mari Karine Teknokemian Yhdistyksestä.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa kielletään kuitenkin useat EU:n sallimat raaka-aineet, esimerkiksi synteettiset säilöntäaineet, kuten parabeenit, synteettiset hajusteet ja synteettiset UV-filtterit. Tarkoittaako tämä, että nuo kemikaalit ovatkin vaarallisia?

”Vaarallinen ja haitallinen ovat kaksi eri asiaa. En ikinä sanoisi, että kosmetiikka on vaarallista. Kuitenkin mahdollisesti haitallisten raaka-aineiden kerrannaisvaikutukset huolestuttavat”, vastaa Kati Partanen, yksi TwistBe-luonnonkosmetiikkaliikkeen perustajista.

”Jos pystyy helposti tekemään valintoja, joissa ei ole turhia riskejä, miksi ei tekisi niitä?”

Moni on huolissaan siitä, että kosmetiikan kemikaalit joutuvat kehoon, vaikka EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaan kosmetiikkatuote ei saisi imeytyä ihon läpi pintakerrosta eli epidermistä pidemmälle. Jos tuote ei läpäise epidermistä, se ei myöskään pääse verenkiertoon. Luonnonkosmetiikan kannattajat kyseenalaistavat tämän.

”Ihmisten kehoista on tutkimuksissa löydetty kehoa kuormittavia kosmetiikan kemikaaleja, joten jotenkin ne sinne päätyvät. Kenties suusta tai hengitysteiden kautta”, sanoo Veera Brückler, toinen TwistBen perustajista.

Toinen väittelyn aihe on se, onko kehoon päätyvä pieni kosmetiikkamäärä haitaksi. Osa ajattelee, että keho osaa hankkiutua siitä eroon, ja osa miettii, mitä terveyshaittoja se voi tulevaisuudessa aiheuttaa.

Entä mikä on ympäristön kannalta fiksuin vaihtoehto?

”Mahdollisimman paljon luomusertifioituja raaka-aineita sisältävä luonnonkosmetiikka”, Brückler vastaa.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka ei automaattisesti tarkoita, että raaka-aineet ovat pääosin luomua. Luomuviljely kieltää muun muassa maaperää köyhdyttävien ja viljelijöiden kemikaalikuormaa lisäävien keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden käytön. Toisaalta villinä kasvavat marjat ja yrtit eivät voi saada luomusertifiointia, sillä ne eivät ole luomuviljeltyjä.

Suuri ekoteko on jo se, että ostaa vähemmän ja kierrättää purkit käytön jälkeen, Brückler muistuttaa.

”Hukkaostosten vähentäminen on tärkeää. Olennaista on myös oppia, mitä iho oikeasti tarvitsee. Ihonhoito ei ole monimutkaista, eikä siihen tarvita monta tuotetta.”

Väite: Luonnonkosmetiikka hoitaa ihoa synteettistä paremmin

Tarua.

TwistBen Brücklerin ja Partasen mielestä luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan vastakkainasettelusta voisi siirtyä jo eteenpäin ja vaatia, että kaikki kosmetiikka olisi tulevaisuudessa sellaista, joka ei kuormita ihmistä tai luontoa, ja joka aidosti hoitaa ihoa.

Synteettisessä kosmetiikassakin käytetään paljon luonnollisia raaka-aineita, kuten kasviöljyjä, eikä kaikki luonnonkosmetiikka ole automaattisesti laadukasta. Siksi Brückler kannustaa tutkimaan tuotteiden ainesosalistoja ja kyseenalaistaa markkinointilupauksia.

”Jos purkin kyljessä lukee 80 prosenttia raaka-aineista luonnollista alkuperää, se voi tarkoittaa, että tuotteessa on noin paljon vettä ja loppu voi olla mitä tahansa.”

Luonnonkosmetiikka-nimeä ei valvota, joten sitä saa periaatteessa käyttää kuka tahansa. Luonnonkosmetiikan sertifikaateilla ei taas ole mitään tekemistä sen kanssa, miten hyvin tuotteet hoitavat ihoa. Ne kertovat vain siitä, ettei tuotteissa ole käytetty tiettyjä raaka-aineita.

Lisäksi on olemassa paljon pieniä, huippulaatuista kosmetiikkaa valmistavia merkkejä, joiden tuotteet täyttävät luonnonkosmetiikan kriteerit, mutta niillä ei ole varaa hankkia sertifikaatteja.

Samoin kuin synteettinen kosmetiikka, myös luonnonkosmetiikka voi sisältää allergisoivia aineita, kuten eteerisiä öljyjä, hajusteita ja säilöntäaineita.

Herkkäihoisen tai allergisen tulee huomioida luonnonkosmetiikassa samat asiat kuin synteettisessäkin, eli karttaa aineita, joille on herkistynyt.

Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.