Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Hyvinvointi

Osaatko jo lempeyspuheen? Stressi hellittää, kun kokeilet näitä keinoja

Omalle peilikuvalle kannattaa puhua yhtä armollisesti kuin ystävälle.

Teksti Raisa Mattila
Kuvat Getty Images
8.4.2019 Trendi

1. Pane ajoitus kuntoon.

Tuskin pakottaisit jätetyksi tulleen ystäväsi käymään eroaan läpi yhdeltätoista illalla. Todennäköisempää on, että käskisit hänet nukkumaan. Tee itsellesi se, minkä tekisit ystävällesi: jos huolten luuppi alkaa pyöriä mielessä nukkumaanmenoajan lähestyessä, sovi itsesi kanssa, että jatkat murehtimista unien jälkeen. Aamulla aivot ovat virkeät eli alttiimmat keksimään pulmiin myös ratkaisun.

2. Vaihda näkökulmaa.

Resilienssiä eli henkistä paineensietokykyä koskevissa tutkimuksissa on huomattu, että yksi tehokas keino selvitä stressistä on taito katsoa itseä ulkopuolelta. Ongelmien ulkopuolelle voi asettua vaihtamalla tapaa, jolla itselle puhuu. Näkökulman vaihdos saa ongelmat tuntumaan helpommin voitettavilta. Kun siis työstressi valtaa mielen, älä kysy itseltäsi, miten ”minä selviän” työtaakasta. Sen sijaan puhuttele itseäsi toisessa persoonassa ja kysy, miten ”sinä selviät” – juuri niin kuin kysyisit ystävältäkin.

3. Lopeta soimaaminen.

Jos kaveri kertoisi kadeh­tivansa ylennyksen saanutta ystäväänsä, tuskin syyttäisit häntä suoralta kädeltä katkeraksi. Sen sijaan tiedustelisit varmaan kaverin ura­suunnitelmista. Kun tuttavan työpaikka tai Balin-matka kadehdituttaa, kysy itseltäsi, mistä omasta tarpeestasi tunne voisi kertoa.

Juttua varten on haastateltu ratkaisukeskeistä lyhytterapeuttia Silva Hatakkaa Terapiatalosta.

Juttu on julkaistu Trendissä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt