Pastaakos tässä! Itse tehty ricottajuusto on yllättävän helppo

Pastaakos tässä! Itse tehty ricottajuusto on yllättävän helppo
Kun itse tehty ricottajuusto ja pasta kohtaavat, se on rakkautta ensisilmäyksellä, kirjoittaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Julkaistu 29.11.2019

"Viime kesänä helsinkiläistynyt ystäväni tuli meille kylään pieneen kotikaupunkiimme, ja menimme paikalliseen kahvilaan aamupalalle. Kun hän alkoi miettiä ääneen, tilaisiko croissantin, appelsiinimehua ja cappuccinon, minun piti tipauttaa hänet takaisin maanpinnalle. Ainoat asiat, joita kahvilasta sai, olivat seissyt suodatinkahvi ja ylikallis lajitelma voileipiä.

Kun muutin takaisin pienelle paikkakunnalle, minun oli aluksi vaikea tottua siihen, etten voinut ostaa mitä vain mieleni teki. Luen paljon ruokalehtiä, ja välillä kirpaisee, että trendikkäät burratat ja täyteläiset ricottajuustot ovat pitkän ajomatkan päässä.

Meillä syödään arjessa todella usein kasviksilla ryyditettyä pastavuokaa, ja ricotta antaa sille luksuksen makua. Ja koska ricottaa on hankala saada pikku­paikkakunnalla, teen sitä usein itse. Juuston valmistaminen vaikuttaa ajatuksena hankalalta, mutta totuus on toinen.

Perinteinen italialainen ricotta valmistetaan mozzarellan tekemisestä ylijäävästä herasta, mutta kotona kannattaa oikoa ja käyttää maitoa. Maito vain kattilaan, kuumennus ja valutus. Ricottan voi valuttaa suodatinpussissa, jos kotoa ei löydy harsokangasta. Valmista ricottaa voi sivellä leivälle, levittää pitsan päälle yhdessä pinaatin ja valkosipun kanssa, tai syödä sellaisenaan kiposta.

Pidän pastavuoasta eniten siksi, että toisin kuin perinteinen pasta, se ei mene jääkaapissa miksikään. Makua voi varioida erilaisilla kasviksilla ja mausteilla, mikä tekee siitä myös maailman parhaan jääkaapintyhjennysruuan."

Itse tehty ricottajuusto

(noin 300 g valmista juustoa)

  • 2 l luomu täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 ½ sitruunan mehu

Sekoita maito ja suola kattilassa. Lämmitä maito keskilämmöllä melkein kiehumispisteeseen (mutta ei sen yli!) ja sekoita samalla lastalla, jotta maito ei pala pohjaan. Kun maidossa näkyy pikkuruisia kuplia, nosta se pois liedeltä, lorauta sekaan sitruunan mehu ja sekoita pari kertaa varovasti. Anna maidon seistä 15 minuuttia, jolloin se paakkuuntuu eli heroittuu.

Vuoraa siivilä harsokankaalla ja kaada seos siihen valumaan. Jos haluat pehmeää ricottaa esimerkiksi pitsaan, valuta, kunnes juusto on pehmeää, eli noin 30 minuuttia. Jos haluat kiinteää juustoa leivän päälle, valuta pitempään. Valmis ricotta säilyy kannellisessa astiassa noin viikon.

Pastavuoka

(4 annosta)

  • 400 g pastaa
  • 400 g säilykekirsikkatomaatteja (esim. Mutti)
  • 1 ½ dl oliiveja
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 ruukku tuoretta basilikaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • 250 g ricottajuustoa
  • Tarjoiluun parmesaanijuustoa

Keitä pasta al denteksi reilusti suolatussa vedessä ja kaada se uuni­vuokaan. Lisää joukkoon valutetut kirsikkatomaatit ja oliivit sekä hienonnettu valkosipuli. Revi mukaan puolet basilikasta. Mausta suolalla ja mustapippurilla, sekoita kaikki keskenään. Tipauttele ricottaa vuoan päälle ja työnnä juustoa kevyesti myös pastan sekaan.

Paista vuokaa 200 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes pastavuoka ottaa väriä. Revi päälle tuoretta basilikaa ja raasta parmesaania.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Trendissä.

Kommentoi »