Ihmiset

Pihla Hintikka kirjoitti feministisen raskausoppaan: "Tasa-arvosta täytyy puhua jo raskausaikana"

Käsitys odottavasta äidistä on suppea, ja odotusaika esitetään usein pelkkänä onnenhuumana, sanoo feministisen raskausoppaan kirjoittanut toimittaja Pihla Hintikka.

Teksti Anna Horppu
Kuvat Adobestock
29.11.2019 Trendi

”Odotin toista lastani muutama vuosi sitten asuinmaassani Ranskassa. Myös ystäväni oli raskaana, ja keskustelimme paljon raskaudesta, äitiydestä ja feminismistä.

Olimme samaa mieltä siitä, että raskauteen ja koko vanhemmuuteen liittyy paljon epätasa-arvoa. Käsitys odottavasta äidistä on suppea, ja odotusaika esitetään usein pelkkänä onnenhuumana. Raskaudesta kerrotaan usein vain fyysisestä näkökulmasta, kuten pahoinvoinnista, hormoneista ja synnytyksestä.

Unohtuu, että raskaus on myös psyykkinen ja sosiaalinen kokemus. Stereotypiat ja paineet vaikuttavat myös puolisoon ja parisuhteeseen. Pelkästään tapoja tulla raskaaksi on monenlaisia, eikä lapsia synny vain heterosuhteisiin. Kotona nainen on yleensä se, joka huolehtii, että vaippoja ja muita tarvikkeita on tarpeeksi.

Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus valita, millaista synnytystä toivoo tai kauanko imettää ilman syyllisyyden tunnetta. Jotta voisi kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä, pyristellä irti normeista ja nähdä raskauden mahdollisimman vapaasti, täytyy saada tietoa.

Kirjoitin ystäväni kanssa feministisen raskausoppaan, koska emme löytäneet kysymyksiimme vastauksia paksuista tietokirjoista emmekä tunnistaneet itseämme monien kirjojen lässyttävästä sävystä. Ikään kuin raskaana oleva nainen ei ymmärtäisi älyllisiä asioita ja muuttuisi paapottavaksi. Halusimme kirjoittaa raskaudesta realistisesti ja häpeilemättä – huumoria unohtamatta.

Raskaus on yhteiskunnallinen asia. On kiinnostavaa, ettei raskaudesta ole puhuttu tasa-arvon näkökulmasta – siksikö, että raskausajan ajatellaan olevan vain naisen kokemus? Ikään kuin puolisoita ei kiinnostaisi tai he eivät voisi olla parisuhteessa se osapuoli, joka haluaa lapsia.

Minusta puoliso pitää ottaa mukaan odotukseen alusta alkaen. On tärkeää ymmärtää, ettei halu saada lapsia, äitiys tai vauvanhoito ole naiselle sisäsyntyistä ja luontaista, vaan niihin opetellaan ja kasvetaan.

Käsitys tasa-arvoisesta vanhemmuudesta ja tulevasta lapsesta muodostuu jo odotusaikana. Siksi olisi tärkeää, että tulevat äidit kumppaneineen voisivat käydä läpi raskausajan tiedostavasti, älykkäästi ja yhdessä.”

Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.