Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ihmiset

Sijoittaminen kannattaa aloittaa heti, vaikkei siitä tietäisi juuri mitään, kannustavat Mimmit sijoittaa -yhteisön perustajat Pia-Maria ja Hanna

Sijoittamisesta tuli hyvinvointitrendi, jossa hellitään kehon sijaan turvallisuuden tunnetta. Siinä auttavat Mimmit sijoittaa -yhteisön Hanna Tikander ja Pia-Maria Nickström.

Teksti Anni Peltola
Kuvat Jirina Alanko
23.6.2020 Trendi

Maanantaina jooga, tiistaina lukupiiri ja keskiviikkona pörssikurssit. Ehkä sijoittaminen on osa sinunkin arkeasi?

Monen on. Kun Mimmit sijoittaa -yhteisön Pia-Maria Nickström, 26, ja Hanna Tikander, 26, ilmoittivat uudesta after work -sijoitus­illastaan alkuvuonna, paikat varattiin hetkessä. Viime vuonna heidät palkittiin Vuoden sijoitusteko -palkinnolla.

Sijoittamista voisi verrata joogaan. Aluksi se oli pienen piirin juttu, joka tuntui valtaväestölle kaukaiselta asialta. Sijoittamista kokeillakseen piti olla rikasta eliittiä, lukea sanomalehden pörssisivut ja soitella salkunhoitajalle.

Nyt sijoittaminen on paljon muuta: harrastus ja puheenaihe, josta kirjoitetaan hittikirjoja ja blogeja. Tapa pitää huolta itsestä siinä missä treenaaminen ja vihersmoothiet.

”Moni haluaa olla paras versio itsestään. Taloudellinen hyvinvointi kuuluu siihen. Kun laittaa muutaman kympin kuussa pörssiin, lisää varallisuuttaan”, Nickström sanoo.

Mimmien maailma on vaaleanpunainen ja kultainen, eikä se ole sattumaa. Nickström ja Tikander haluavat olla samaistuttavia, jotta vaikeana pidetty aihe tuntuisi lähestyttävämmältä. Esimerkiksi sijoitusilloissa jokainen tekee sijoitussuunnitelman vaaleanpunaiselle paperille, ja se viimeistellään kuivakukilla ja laminoinnilla. Askartelu ja rahapuhe eivät sulje toisiaan pois.

”Streotypia sijoittajasta on ollut keski-ikäinen pukumies. Haluamme näyttää, että sijoittajat ovat erilaisia.”

Tikander ajatteli pitkään, että sijoittaminen ei kuulu hänen maailmaansa. Hänen perheessään ei koskaan puhuttu sijoittamisesta, ja jos puhuttiin, se tehtiin kielteiseen sävyyn. Tikander ajatteli, että sijoittaakseen pitäisi olla opiskellut rahoitusalaa ja pankkitilillä miljoonia.

Nickström ajatteli samoin. Vuonna 2016 hän istui pankissa, kun virkailija kysyi, oliko hän koskaan ajatellut aloittaa sijoittamista. Nickström oli tuolloin 22-vuotias ja juuri valmistunut kauppatieteiden kandiksi, eikä hän kehdannut paljastaa, ettei ymmärtänyt sijoittamisesta mitään. Kohteliaisuuttaan hän vastasi, että voisi aloittaa heti.

”Ajattelin, että nämä ovat asioita, jotka aikuisten pitää hallita. Silloin heräsi ajatus blogista, jossa avaisin termejä.”

Kaksi vuotta myöhemmin syntyi Mimmit sijoittaa, ja Tikander hyppäsi ystävänsä innoittamana mukaan. Naiset edustavat sijoittajien kahta joukkoa: Nickström suhtautuu asiaan intohimolla ja ahmii tietoa, Tikanderille riittää, että hän tietää perusasiat ja ymmärtää hyödyt.

Molemmille sijoittamisen aloittaminen oli huikea hetki.

”Olin aina ajatellut, etten voi sijoittaa, ja yhtäkkiä aloinkin ymmärtää termejä. Tuntui, että turvasin tulevaisuuttani – ja myös tulevien lasteni”, Tikander sanoo.

Nimenomaan naiset on tärkeä saada sijoittamaan, jotta raha jakautuisi tasaisemmin, kaksikko painottaa. Liian pitkään sijoittaminen on ollut miesten asia, ja Helsingin pörssissä suurimman osan osakkeista omistavat yhä miehet.

Ja sijoittaminen pitää aloittaa ihan heti, eikä sitten kun. Syynä on korkoa korolle -ilmiö, jota on sanottu maailman kahdeksanneksi ihmeeksi: sijoitusten tuotot alkavat kasvaa korkoa, ja sitten myös korot alkavat kasvaa korkoa. Siksi sijoitetut summat alkavat kasvaa eksponentiaalisesti.

Jotta ilmiö toteutuu, täytyy sijoittaa mieluummin vähän ja pitkään – esimerkiksi Nickström ja Tikander säästävät osakkeisiin ja rahastoihin muutamasta kympistä sataseen kuussa. Ja juuri se on naisten vahvuus sijoittamisessa.

”Naiset ovat sijoittajina keskimäärin passiivisempia, mikä on osoittautunut pitkällä aikavälillä tuottavammaksi tavaksi. Kun ei sählää, säästyy kuluilta”, Nickström sanoo.

Kylmäpäisyys on erityisen tärkeää nyt, kun koronavirus laski osakkeiden hintoja. Tikander laati aikoinaan sijoitussuunnitelman, ja näinä aikoina hän on palannut siihen moneen kertaan. Suunnitelmaan hän oli kirjannut rauhoittavan voima-ajatuksensa: Jäitä hattuun ja hattu päähän.

Nickström havainnollistaa, miksi:

”Pörssissä tuotot tehdään pitkällä aikavälillä. Ne, jotka malttavat jatkaa laskun läpi, saavat komeat tuotot.”

”Tähän mennessä Helsingin pörssissä ei ole koskaan ollut laskukautta, jota ei olisi seurannut nousukausi. Vaikka tämä on pelottavaa, tämä ei ole ennennäkemätöntä.”

Juttu on julkaistu aikaisemmin Trendissä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt