Tässäkö talven ihanin kakku? Genoise-kakun pohja on pumpulinen ja täyte raikkaan hedelmäinen

Tässäkö talven ihanin kakku? Genoise-kakun pohja on pumpulinen ja täyte raikkaan hedelmäinen
Talven ihanimmassa kakussa on sitrusta ja suklaata. Se itsessään on syy pitää pienet kutsut, kirjoittaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Julkaistu 27.1.2021

"Lapsena luulin, että minussa on jotain pahasti vialla. En nimittäin tykännyt kermakakuista, ja voi pojat, että niitä oli joka ikisessä juhlassa. Metsästin lähinnä päällisiä, eli kuivahtaneita marsipaaniruusuja.

Tänä vuonna sain päähänpiston siitä, että tekisin kakun, jota haluaisin oikeasti syödä. Halusin tehdä nimenomaan genoise-pohjan, eli italialaisen version sokerikakusta. Genoise sopii kerroskakuksi, koska se pysyy kuohkeana ja pehmeänä mutta kestää kerrokset.

Tärkeä elementti genoise-kakuissa on pohjien maustaminen siirapilla: pohja imee itseensä makua ja mehevyyttä. Voit käyttää kostutukseen valmista limoncello-sitruuna­likööriä. Se on makeaa, ja alkoholi vahvistaa sitruunan makua. Myös Cointreau tai valkoinen rommi laimennettuna on hyvä vaihtoehto.

Yhdistelin kakkuun kaikkea raikasta, koska minusta pimeä talvi pitää taittaa sitruksilla ja eksoottisilla hedelmillä. Kakku kannattaa ajatella projektina, koska se on hankala leipoa yhden päivän aikana. Kuuman kakkupohjan leikkaaminen, täyttäminen ja kuorruttaminen ei ole hyvä idea. Valmista kakkupohja esimerkiksi aamulla, kostuta ja täytä moussella illalla ja kuorruta seuraavana päivänä.

Sitten kutsu kaikki kynnelle kykenevät kakulle ja skumpalle. Tai mitä jos veisit kakun lahjaksi ystävällesi? En keksi ketään, joka ei ilahtuisi tästä lahjasta.

Kun nyt kerran väänsit kokonaisen (!) kakun, tarvitset kuohuvaa sen pariksi. Tosti Asti Dolce on helposti lähestyttävä, kukkainen ja makean hapokas klassikko 10,99 e."

Passionhedelmä-valkosuklaakakku

(6–8 annosta)

Kakkupohja

  • 6 isoa kananmunaa
  • 200 g (2,3 dl) sokeria
  • 200 g (3 dl) vehnäjauhoja
  • 50 g sulatettua voita
  • 2 dl limoncelloa eli sitruunalikööriä (kostutukseen)
  • 2 dl limecurdia (täytteeksi)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 25 cm:n kakkuvuoka ja peitä sen pohja leivinpaperista leikatulla ympyrällä. Varmista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä.

Mittaa munat ja sokeri isoon pyöreäpohjaiseen metallikulhoon. Sulata voi valmiiksi. Kiehauta isossa kattilassa vettä, ota se pois levyltä ja aseta muna-sokerikulho kattilan päälle (vesi ja kulho eivät saa koskea toisiinsa).

Vatkaa seosta, kunnes massa on triplaantunut ja saat piirrettyä kahdeksikon vatkaimista valuvalla taikinalla, eli taikinassa on niin paljon ilmaa, että kuvio pysyy sen pinnalla.

Siivilöi puolet jauhoista taikinaan ja kääntele varovasti, lisää loputkin. Lisää sulatettu voi ohuena norona. Kaada taikina kakkuvuokaan.

Paista kakkua 35–40 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes kakku on vaaleanruskea ja irtoaa reunoista. Voit tehdä lopuksi kypsyystestin työntämällä tikun kakun keskiosaan ja varmistamalla, ettei siihen jää kiinni raakaa taikinaa.

Anna kakun levätä 10 minuuttia. Vedä sitten veitsellä ympäri vuokaa ja kumoa kakku leivinpaperin päälle jäähtymään kunnolla.

Passionhedelmämousse

  • 5 liivatelehteä
  • 1 dl passionhedelmämehua
  • 1–1 ½ dl tomusokeria
  • 1 prk (125 g) mangososetta
  • 1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 prk (250 g) mascarponea

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kiehauta passionhedelmämehu ja tomusokeri pienessä kattilassa, lisää mangosose, sitruunamehu ja kuoriraaste. Sekoita. Lisää liivatelehdet ja sekoita huolellisesti sekaisin. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa kerma ja vaahdota sen joukkoon lopuksi mascarpone.

Sekoita hieman jäähtynyt mehuseos hitaasti kermaan ja vatkaa sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai sitruunamehua, sillä moussen tulisi olla makean kirpeää. Valmista mousse etukäteen jääkaappiin, koska se jähmettyy vasta kylmässä.

Sekoita mousse ennen käyttöä pehmeäksi.

Valkosuklaakreemi

  • 5 kananmunan valkuaista
  • 2 ½ dl sokeria
  • 250 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 vaniljatanko / 1 tl vaniljauutetta / 1 tl vaniljasokeria
  • 100 g valkosuklaata sulatettuna

Kiehauta vesi kattilassa. Mittaa pyöreäpohjaiseen metallikulhoon kananmunan valkuaiset ja sokeri. Aseta muna-sokerikulho kattilan päälle (vesi ja kulho eivät saa koskea toisiinsa). Vatkaa valkuaisia ja sokeria vesihauteessa käsivispilällä niin kauan, että sokerin rahina loppuu: tällöin valkuaiset ovat alkaneet kypsyä ja sokeri sulanut. Nosta kulho pöydälle ja vatkaa sähkövatkaimella niin kauan, että vaahto jäähtyy ja muuttuu kiiltäväksi ja kuohkeaksi (5–10 minuuttia).

Lisää pieniksi kuutioiksi leikattu pehmeä voi pienellä vatkausteholla. Jos seos menee kokkareiseksi, älä pelästy vaan jatka vatkaamista, marenki palautuu kyllä pehmeäksi vaahdoksi. Lisää lopuksi vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeri ja valuta hitaasti sekaan sulatettu valkosuklaa kevyesti vatkaten.

Kreemi säilyy viikon jääkaapissa ja sen voi myös pakastaa. Vatkaa notkeaksi ennen käyttöä.

Kakun kokoaminen

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta leikkuupinnat limoncellolla (laimenna 1:1 vedellä).

Sivele puolet limecurdista ensimmäiselle kakkupohjalle ja lisää päälle moussekerros. Toista toiselle kerrokselle. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa: kuorrute ottaa paremmin kiinni kylmään kakkuun. Levitä valkosuklaakreemikuorrute kakun päälle.

Kommentoi »