Tuoko dippi mieleesi jauheen sekoittamisen? On aika tutustua baba ganoushiin!

Tuoko dippi mieleesi jauheen sekoittamisen? On aika tutustua baba ganoushiin!
Kaikki maistuu hyvältä, kun sen dippaa tahnaan, kirjoittaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Julkaistu 20.9.2019

"Olen älyttömän kateellinen muiden maiden dippauskulttuureille. Meksikolaisilla on guacamole, Lähi-idässä hummus ja baba ganoush. Amerikassa syödään pinaatti-artisokkadippiä ja paahdettua sipulidippiä, Kreikassa taas nautiskellaan tzatzikia. Meillä Suomessa dipit tulevat pussista, ja niiden raaka-aineet ovat lähinnä suolaa, lisäaineita ja makuaromeja. Kaikkia niitä yhdistää hailakanoranssi väri.

Onneksi ruokakulttuurit ovat levittäytyneet. Lähimarketistani saa tahinia ja granaattiomenia, joten voin pyöräyttää itse satsin esimerkiksi baba ganoushia. Kesä on sille paras mahdollinen aika, koska dippi saa makunsa munakoisosta, joka grillataan mustaksi hiilien päällä. Grillaammepa mitä tahansa muuta, lisään grilliin aina pari muna­koisoa tätä dippiä varten.

Toinen suosikkidippini on yhdistelmä amerikkalaisia klassikkoja, ranch- ja green goddess -kastikkeita. Ensimmäinen saa makunsa piimästä ja valkosipulijauheesta, jälkimmäinen majoneesista ja yrteistä. Korvaan itse ranch-kastikkeen piimän paksulla jogurtilla, koska sitä on aina jääkaapissani, ja lisään fetaa tuomaan kermaisuutta ja suolaisuutta.

Myönnettäköön, että mikä tahansa on herkullista, kun siihen dippaa sipsin, mutta kannattaa kokeilla myös tuoreita vihanneksia: retiisejä, porkkanoita, lehtisellereitä, sokeriherneitä, pieniä sydänsalaatteja puolitettuna, kurkkua ja fenkolia. Myös paahdetut leivät ja keksit ovat hyviä.

Munakoisodippi

(noin 4 annosta)

  • 2 isohkoa munakoisoa
  • 1 rkl tahinia
  • 1 sitruunan mehu
  • ½ tl suolaa
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • Koristeluun tuoretta minttua, granaattiomenan siemeniä ja hyvää oliiviöljyä

Käristä munakoisot joko ulkogrillissä, uunin grillivastusten alla tai kaasuhellan liekissä. Munakoiso kypsyy noin 15–30 minuutissa: se on valmis, kun kuori on täysin mustunut ja halkeillut ja munakoiso on niin pehmeä ja löysä, että saisit muussattua sen käsin.

Jäähdytä munakoisot, leikkaa ne halki ja vedä sisukset siivilään. Jos kuorta tulee hiukan mukaan, se ei haittaa. Puristele ja valuta nesteet pois munakoisosta.

Sekoita kulhossa tahini ja sitruunamehu tahnaksi. Lisää suola, murskattu valkosipuli ja munakoiso ja muussaa haarukalla hienoksi. Tarkista maku. Jos haluat täysin sileän dipin, voit soseuttaa ainekset blenderissä.

Päällystä dippi tuoreilla mintunlehdillä, granaattiomenansiemenillä ja oliiviöljyllä.

Feta-yrttidippi

(noin 4 annosta)

  • 150 g fetajuustoa
  • 1 ½ dl tuoreita yrttejä (esim. persiljaa, tilliä, ruohosipulia)
  • 2 dl paksua, kreikkalaista jogurttia
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • ⅓ sitruunan mehu

Murenna fetajuusto ja hienonna yrtit kevyesti. Lisää kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä tasaiseksi, tai soseuta ainekset sauvasekoittimella. Maista ja lisää tarvittaessa vielä suolaa ja/tai sitruunamehua.

Kommentoi »