Ihmissuhteet

Väsyttääkö Tinder? Deittiuupumus on totta, kun treffailusta tulee suoritus

Taas treffit, eikä yhtään huvittaisi? Deittiuupumus voi iskeä, jos puolison etsinnästä tulee suoritus.

Teksti Anna Kauhala
Kuvat All Over Press
27.1.2020 Trendi

Olet lupautunut taas treffeille, muttei yhtään huvita. Tyyppi vaikuttaa ihan kiinnostavalta, mutta pelkäät, että todellisuus ei vastaa kuvitelmaasi ja ilta on tylsä. Tai mikä vielä pahempaa, ihastut, mutta toinen ei. 

Hetkinen. Deittailetko siksi, että sinkkujen pitää tehdä niin, vai siksi, että tahdot?

”Moni saattaa ajatella, että treffeillä käyminen kuuluu sinkkuuteen. Joku taas voi etsiä pakonomaisesti kumppania eli suorittaa sinkkuudesta eroon pääsemistä”, asiantuntija Sari Hälinen Väestöliitosta sanoo.

Deittiuupumuksen takana on usein liiallinen suorittaminen ja riittämättömyyden tunne. Ihan samat asiat siis kuin ne, jotka vievät kohti työuupumusta.

Kun jotain asiaa suorittaa, se ei kuitenkaan enää tunnu kivalta ja vapaaehtoiselta. Alkaa kyllästyttää ja kyynistyttää. Jos vielä useimmat kaverit seurustelevat ja vanhemmatkin vihjailevat, että olisi kiva saada lapsenlapsia, treffeihin voi latautua suuria odotuksia.

Moni etsii kumppania vakavissaan ja asettaa deittailulle isoja vaatimuksia: tulos tai ulos. Ajatus tulee yritysmaailmasta, mutta on levinnyt ihmissuhteisiin. Omista toiveista ei välttämättä haluta tinkiä, jos deittisovelluksessa odottaa uusi ihminen muutaman pyyhkäisyn päässä. Kun on päättänyt löytää pitkän, koulutetun, lähellä asuvan tai lapsettoman, muut eivät kelpaa.

Suurista odotuksista taas voi seurata suuria pettymyksiä. Tinderissä tulee vastaan vähäpukeisia, kasvonsa pois rajanneita ihmisiä, jotka ovat ilmiselvästi varattuja. Tai sitten selaa sovellusta tunnin, eikä saa yhtään matchia.

”Deittiuupumukseen liittyy samoja tunteita kuin uupumukseen muutenkin: näköalattomuutta, väsymystä ja itsetunnon laskua. Voi tuntua, että elämästä on mennyt maku”, Hälinen kuvailee.

Deittaillessa joutuu omien kriteeriensä lisäksi kohtaamaan muiden toiveet ja pohtimaan, täyttääkö ne. Pitäisikö laskea kriteerejä?

”Omaa tai toisen ihastumista ei voi kontrolloida. Kriteerit tai niistä luopuminen eivät auta ihastumaan. Mitä enemmän kohtaa ihmisiä, sitä todennäköisempää kuitenkin on, että lopulta löytää hänet, jonka kanssa tuntee yhteyttä.”

Arvot ovat koventuneet

Joillekin deittailu on kuin pikaruokaa: syödään, jätetään roskat pöydälle ja kävellään ulos sanaa sanomatta. Ghostaaminen eli katoaminen mitään ilmoittamatta on yleistynyt, koska se on niin helppoa. Whatsapp-viesteihin on helppo jättää vastaamatta, jos ei huvita selitellä.

Pettymykset ja ghostaukset voivat nakertaa itsetuntoa ja tuoda mukanaan kelpaamattomuuden tunteen.

”Moni ghostaa, koska ei halua loukata, mutta oikeasti se voi satuttaa paljon pahemmin kuin suoraan sanominen.”

Deittiuupumus voi johtua myös särkyneestä sydämestä.

”Kerran ihmissuhteessa satutettu tuntee suurta epävarmuutta lähestyä toista ja laskea suojamuurinsa. Sydän on jo ehkä useamman kerran särkynyt. Kun yhtä aikaa yrittää avautua toiselle ja suojata sydäntään pettymykseltä, tilanne on ristiriitainen. Se vie voimia ja johtaa uupumukseen.”

Toisaalta energiaa voi viedä se, jos kantaa mukanaan vanhaa surua tai pettymystä. Mikäli uudessa tapailusuhteessa toinen alkaa osoittaa vahvoja tunteita, herää syyllisyys, jos itse ei tunne samoin.

Kun edelliset suhteet on käsitelty, toisiin tutustuminen on avoimempaa ja aidompaa. Jos iloitsee uusiin ihmisiin tutustumisesta ja tuntee olonsa treffeillä hyväksi, on yleensä valmis uuteen suhteeseen.

Jos Tinder sen sijaan tuntuu keskeiseltä mahdollisuuksien tai mielihyvän lähteeltä ja deittailuun ajaa sisäinen pakko, sydämessä saattaa olla vielä käsittelemättömiä tunteita. Silloin asennemuutos voi auttaa.

”Omaa hyvinvointiaan tulisi hoitaa niin, että voi ottaa normaalina asiana vastaan, että joskus molemmin puolin tykätään ja toisinaan taas ei.”

Kiire muilla elämänalueilla saa treffailun tuntumaan raskaalta

Moni haluaa parisuhteen, muttei ole valmis luopumaan mistään. Jos tekee yhdeksän tuntia töitä, treenaa pari tuntia ja varaa sitten treffeille pari tuntia, suhteet jäävät takuulla pinnallisiksi.

”Ihmissuhteet vaativat aikaa. Joskus voi miettiä, mahtuuko suhde omaan aikatauluun.”

Moni viettää deittisovelluksissa ison osan päivästä. Puhelin kaivetaan esiin lounaalla, bussissa matkalla töihin, kaupan kassajonossa ja illalla sarjaa katsoessa. Se ei välttämättä ole harmitonta.

”Kun sovelluksessa viettää paljon aikaa, se kertoo samalla suuresta määrästä pettymyksiä päivässä.”

Kun kaikille pitää vielä kertoa samat jutut itsestään uudestaan ja uudestaan, ketä tahansa alkaa puuduttaa. Samalla pitää vielä yrittää skannata toisen ajatuksia, tunteita ja ulkonäköä ja miettiä, haluaako hänen kanssaan  treffeille.

Kun deittailu puuduttaa, vaihda näkökulmaa

Millaista elämää vietät puhelinkuplasi ulkopuolella? Helpotusta voi saada rehellisyydestä – niin itselle kuin muille.

”Kirjoita profiiliisi suoraan, mitä olet hakemassa”, Hälinen neuvoo. 

Suoruudessa ei kannata säästellä. Kirjoita esimerkiksi, että et ole kiinnostunut yhden illan jutuista, tai että etsit nimenomaan vain kevyempää treffiseuraa. Hyvä idea on myös kertoa profiilissa jotain itsestäsi: mitä syöt mieluiten aamiaiseksi, mitä harrastat, minne aiot matkustaa seuraavaksi? Samoista asioista kiinnostuneet näkevät, että teillä on jotain yhteistä.

Sama toimii toisinpäin. Mieti, kenelle haluat antaa aikaasi. Jos et oikeasti halua lähteä treffeille, älä lähde.

Joskus paras lääke on pitää taukoa deittailusta ja keskittyä sen sijaan olemaan hyvä itselleen. Vaikka etsisi kumppania tosissaan, on hyvä muistaa, ettei parisuhteen kuulu olla kaiken rakkauden ja onnen lähde. Silloin siihen ei myöskään lataudu niin paljon paineita.

Nykyisessä deittikulttuurissa saattaa myös tuntua, ettei mikään saisi satuttaa. Unohda se ajatus. Vaikka kaikki kaverisi treffailisivat ahkerasti ja kepeästi, sinun ei tarvitse, jos se ei tunnu hyvältä.

”Jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Voi olla hitaasti lämpiävä ja tunnusteleva, joka haluaa edetä rauhassa. Tai nopea ja aktiivinen.”

Voit myös luoda oman deittikulttuurisi. Kuka on sanonut, että treffeillä pitää mennä aina syömään ja elokuviin? Mitä sellaista voisit tehdä uuden ihmisen kanssa, jota et tekisi yksin? Tai minkä tekeminen olisi hauskempaa yhdessä – voisitteko sopia treffit ruokakauppaan tai stand up -keikalle? Silloin treffeihin voisi olla helpompi suhtautua hauskana aktiviteettina.

Uupumuksesta ei pääse eroon suorittamalla lisää, vaan etsimällä ilon takaisin.

Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.