Veriappelsiinipiirakka, jolla kruunaat viikonlopun brunssin

Veriappelsiinipiirakka, jolla kruunaat viikonlopun brunssin
Veriappelsiinipiirakan salaisuus ovat campari-likööri ja veriappelsiinin kuoret. Ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen paljastaa italialaisen crostata-tortun superyksinkertaisen ohjeen. Sopii brunssille!
Julkaistu 16.4.2019

"Juuri kun tuntuu, ettei talveen mahdu muuta kuin pimeyttä ja nahistuneita juureksia, veriappelsiinit saapuvat kauppoihin. Niiden sesonki kestää vain maaliskuuhun asti, joten ostan niitä joka kerta kun käyn kaupassa. Syön niitä ihan sellaisenaan, mutta raastan myös kuorta melkein kaikkeen lautasellani ja lisään mehua perjantai-illan drinkkiini.

Talveeni kuuluu aina myös itsetekoinen veriappelsiini­hillo. Ei ole helmikuun aamua ilman punaisena hohtavaa hillopurkkia jääkaapissa. Nyt muistan kaavan jo ulkoa: kilo appelsiineja, puolet niiden painosta hillosokeria ja yhden sitruunan mehu korostamaan makuja. Campari-likööri lisää maun syvyyttä ja tuo hilloon punaista väriä, mutta hillo on tajuttoman hyvää ilmankin. Jotkut eivät pidä kuoresta hillossa, mutta itse pidän sattumista ja kuoren mausta, joten siivutan kuorta mukaan reilusti.

Hilloaminen on muuten ihan parasta sunnuntaina, kun on aikaa kuunnella podcasteja ja hengata keittiössä ilman kiirettä.

Sitrusmarmeladi ei ole kovin makeaa, joten se sopii täydellisesti italialaiseen crostata-torttuun. Tämä on veriappelsiini­hillon ohella toinen luotto-ohjeeni: piirakkapohja ja täytteeksi periaatteessa mitä tahansa hilloa jääkaapista (tai kaupasta, jos hilloaminen ei kiinnosta). Jos teet hillon samana päivänä kuin piirakan, muista jäähdyttää hillo kunnolla, koska se jähmettyy kunnolla vasta viilentyessään.

Koska rakastan syödä crostataa viikonloppujeni aamiaisella, juomasuosituksena on kuppi hyvää kahvia, mieluiten italiahenkisesti mokkapannulla keitettynä."

Crostata (8–10 palaa)

  • 5 dl jauhoja
  • ¼ tl suolaa
  • 125 g voita
  • 1 muna + 1 keltuainen
  • 1 prk (veriappelsiini)hilloa

Sekoita jauhot ja suola. Leikkaa kylmä voi palasiksi ja murusta se sormilla jauhoseoksen sekaan.

Vispaa muna ja keltuainen lasissa sekaisin, lisää jauho-voiseokseen ja sekoita taikinaksi. Jos taikina tuntuu kuivalta, voit lisätä vettä teelusikallisen kerrallaan. Pyöräytä taikina palloksi ja kääri se muovikelmuun tai muovipussiin. Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia.

Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Jaa taikinapallo kahteen osaan, joista toinen on vähän isompi. Kaulitse isompi pallo piirakkavuokaan sopivaksi, ohueksi levyksi.

Kääräise taikina kaulimen ympärille ja nosta se voideltuun vuokaan. Leikkaa ylimääräiset taikinat reunoilta pois. Töki haarukalla pohjaan reikiä. Siirrä pohja siksi aikaa jääkaappiin, kun teet päällistä.

Kaulitse pienempi pallo levyksi ja leikkaa se kahden sentin nauhoiksi. Levitä noin sentin kerros hilloa pohjan päälle ja asettele piirakkanauhat ristiin rastiin vuoan päälle.

Paista piirakkaa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut väriä ja hillo kuplii iloisesti. Jäähdytä kunnolla ja tarjoa.

Veriappelsiinihillo (4–5 dl)

  • 1 kg veriappelsiineja
  • 1 dl vettä
  • 500 g hillosokeria
  • 1 sitruunan mehu
  • (½ dl camparia)

Pese ja kuivaa veriappelsiinit. Leikkaa ne kuorineen kahdeksaan lohkoon. Vedä pientä terävää hedelmäveistä hedelmälihan ja kuoren välissä, jotta saat hedelmälihan irti kuorista ilman valkoista osaa. Säästä kuoret.

Kippaa kattilaan hedelmälihalohkot (ilman siemeniä!) ja kaikki leikkuulaudalle valunut mehu.

Irrota veitsellä mahdollisimman paljon valkoista osaa pois kuorista ja leikkaa kuoret ohuiksi suikaleiksi kattilaan. Lisää mukaan sitruunan mehu ja vesi.

Kiehauta seos ja anna sen poreilla hiljalleen noin puoli tuntia, tai kunnes kuoret ovat pehmenneet. Lisää sokeri ja halutessasi campari ja keitä vielä noin 10–15 minuuttia.

Testaa, onko hillo valmista: Pane pieni lautanen kymmeneksi minuutiksi pakastimeen. Tipauta sitten kylmälle lautaselle teelusikallinen hilloa. Vie lautanen kymmeneksi sekunniksi takaisin pakkaseen, ota se pois ja vedä viiva keskelle hilloa joko sormella tai lusikan päällä. Jos rako pysyy hillossa, se on valmista.

Jos viiva täyttyy takaisin hillosta, jatka keittämistä ja testaa muutaman minuutin päästä uudestaan, kunnes hillo on jähmettynyt. Purkita valmis hillo puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä.

Juttu on julkaistu Trendissä.

Kommentoi »