Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Vastuullisuus

Miksi vastuullinen muoti on niin kallista – ja muut tärkeät kysymykset vastuullisuudesta

Onko kirppisostaminen aina vastuullista? Miksi vastuullinen muoti on niin kallista? Etsimme vastaukset kuumottaviin ja tärkeisiin kysymyksiin.

Teksti Trendi
Kuvat Adobestock
10.9.2020 | Päivitetty 2.2.2024 | Trendi

Onko kaikki kirppisostaminen vastuullista? Voiko siis pitää itseään vastuullisena kuluttajana, jos ostaa kaikki vaatteensa kirppikseltä?

Asia ei ole täysin mustavalkoinen, mutta voi ajatella, että kirppikseltä ostaminen on ainakin kohti vastuullisempaa suuntaa. Koska vaate on jo olemassa, kirppikseltä ostamalla saa vaatteelle enemmän käyttökertoja. Pahinta kun on se, että vaatteita tehdään liikaa ja niitä käytetään vain muutaman kerran.

Kirppikselläkin kannattaa kiinnittää huomioita kestäviin materiaaleihin ja pyrkiä ostamaan aikaa kestäviä vaatteita. Lisäksi on hyvä pohtia, tarvitseeko vaatetta oikeasti.

Kuluttamisessa ongelma on usein kuitenkin ostamisen määrä. Jos ei muuta ostojensa määrää, vaan vaihtaa vain ostopaikan kaupoista kirppiksille, ei vaateteollisuuden isot ongelmat, kuten jätteiden ja tuotannon määrät muutu.

Miksi vastuulliset vaatteet ovat aina vähän ankeita, hailakanvärisiä tunikoita. Ovatko design ja vastuullisuus asioita, jotka eivät voi kohdata?

Ehdottomasti ne voivat kohdata ja olla täydellinen pari! Aikaisemmin tuotteita tehtiin enemmän vastuullisuus edellä eikä mietitty designia, mutta parin viime vuoden aikana on tapahtunut paljon muutoksia ja suunnitteluun satsataan.

Toisaalta vastuullinen vaate tehdään ajattomaksi eli designin pitää olla myös ajaton. Siksi ei ole todennäköistä, että vastuulliset vaatebrändit alkaisivat tehdä pintamuotivaatteita ja tekisivät useita mallistoja vuodessa.

Miksi vastuullinen vaate maksaa niin paljon?

Ensinnäkin: olemme tottuneet liian halpoihin vaatteisin. Halpatuotteiden hinnat ovat usein niin pieniä, etteivät vaatteiden tekijät saa niistä riittävää korvausta.

Siksi on tärkeä miettiä hintaa niin, että mikä sen pitäisi olla, jotta tekijä saisi siitä kohtuullisen korvauksen, jolla pystyy elämään. Tekijän ja ostajan välissä on monta välikättä, kuten logistiikkaa, brändi ja jälleenmyyjä, jotka ottavat hinnasta osuutensa. Vastuullinen vaate siis ottaa huomioon sen, että jokainen välivaihe ja myös tekijä saa työstä kohtuullisen korvauksen.

Vastuullisen vaatteen ei silti ole pakko olla kallis. Esimerkiksi joitakin vastuullisia tuotteita voidaan jo tehdä massana isompia määriä kerralla ja silloin hinta on edullisempi.

Kun vaatteiden valmistajat toisivat enemmän esiin sitä, mistä kaikesta hinta muodostuu, olisi helpommin ymmärtää hintaa ja tottua pikkuhiljaa sellaisiin hintoihin, joista tekijät saavat paremman korvauksen.

Voiko kallis tuote tarkoittaa aina sitä, että tuote on vastuullinen?

Ei. Korkea hinta voi johtua tuotteen brändistä ja luksusarvosta. Myös tuhansien eurojen arvoisesta tuotteesta voi jäädä tekijälle hyvin pieni osa hinnasta.

Siksi on hyvä katsoa, onko hinnalla vastuullista katetta vai onko kyse enemmänkin tuotteen luksusarvosta. Yrityksen nettisivut usein paljastavat, kuinka läpinäkyvästi he kertovat tuotannosta. Jos tietoa ei ole, on todennäköistä, ettei hinnassa ole kysymys vastuullisuudesta.

Ovatko kauppojen vastuulliset mallistot viherpesua vai aidosti parempia valintoja?

Jos kauppa kertoo vain yhdestä asiasta, kuten vastuullisemmasta materiaalista tai siitä, miten lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen, kyseessä voi olla markkinointikampanja eikä aito vastuullisuus. Nykyään moni käyttää sanaa ”sustainable” kevyesti, eikä se tarkoita välttämättä aina aitoa vastuullisuutta. Siksi kannattaa tutkia yrityksen verkkosivuja.

Voi olla, että vastuullisia tuotteita on vain yksi prosentti koko tuotannosta ja loput 99 % on ehkä pikamuotia. Mutta jos vastuullisuusmallistoja ostetaan paljon, voihan olla, että ketju lisää vastuullista mallistoa esimerkiksi 2 prosenttiin. Jokainen konkreettinen teko vastuullisuuden hyväksi voi olla askel kohti parempaa.

Kumpi on parempi valinta: pikamuotiketjusta ostettu, kierrätetyistä muovipulloista tehty t-paita vai tavallinen puuvilla-t-paita?

Tätä asiaa on vaikea selvittää, mutta kannattaa miettiä tällaisia asioita:

Kunpaa tuotetta käytät pidempään ja useammin ja missä tilanteessa tuotetta käytät. Jos tuote joutuu kovaan kulutukseen, pulloista tehty polyesteri kestää paremmin hankausta kuin puuvilla.

Missä maassa tuote on tehty. Jos puuvillan kasvatus syö juomavettä köyhässä maassa, se ei ole hyvä juttu. Jos pullojen kierrätys tehdään modernissa tehtaassa, pulloista tehty tuote saattaa olla parempi. Toisaalta luomupuuvilla on parempi kuin tavallinen, koska sen viljelyssä käytetään vähemmän myrkkyjä.

Kuinka paljon tuotteen valmistamiseen on tarvittu energiaa. Esimerkiksi se, kuinka paljon energiaa pullojen kierrättäminen paidoiksi on tarvinnut, ratkaisee vaatteen vastuullisuutta. Mutta tätäkin asiaa on usein hyvin vaikea selvittää.

Mikä materiaali on aina varmasti vastuullinen?

Tätä on vaikea sanoa yksiselitteisesti, koska tähänkin vaikuttaa hyvin monia asia. Mutta pellava ja hamppu ovat yllättävän hyviä, sillä niiden kasvatus ei kuluta paljon ympäristöä, tuotteita voidaan tehdä lähituotantona ja ne kestävät kulutusta.

Hyvä valinta on myös materiaali, joka on jo olemassa ja jäämässä ylijäämäksi ja tarpeettomaksi.

Jos materiaalivalinnat mietityttävät, kannattaa mennä kirppikselle ja tutkia vanhaa tuotetta: jos se on kestänyt edellisen omistajan käytön, ehkä se kestää vielä sinunkin käyttöäsi.

Onko ostolakko hyvä kokeilu, kun haluaisi kuluttaa vastuullisemmin?

On, sillä sen aikana ehtii miettiä ostotapojaan ja vaatekaappiaan. Monet ostavat vaatteita niin paljon, että pieni kriittinen tauko tekee hyvää ja silloin ehkä huomaa, millaisia vaatteita oikeasti käyttää paljon.

Kaikki kuitenkin tarvitsevat vaatteita silloin tällöin, ja muotia saa rakastaa. Ostolakon jälkeen voi sitten ajatella omia hankintojaan taas toisin.

Mitä tehdä, kun oikeasti tarvitsee uuden vaatteet ja haluaa ostaa sen vastuullisesti – mistä tuote löytyy?

Onneksi vastuullisia ostopaikkoja on nykyään paljon ja niistä saa vastuullisia vaatteita myös eri tyyleihin.

Katso esimerkiksi vastuullisten verkkokauppojen -lista ja kirppisryhmät, joista voi tehdä hankintoja.

Ajattelemme usein, että kotimaassa tehty vaate on aina vastuullinen. Tarkoittaako tämä, että ulkomailla tehty on aina vastuuton?

Ei. Suomessa ei ole enää osaamista tai isoa tuotantoa kaikilla vaatealoilla, kuten nahkalaukkujen tekijöitä. Siksi tiettyjä tuotteita tehdään ulkomailla myös vastuullisesti.

Miten vaatteesta luovutaan vastuullisesti?

Hyväkuntoiset vaatteet kannattaa aina kierrättää kirppikselle. Huonokuntoiset lumput voi laittaa keräyslaatikoihin, joista ne menevät esimerkiksi öljyntorjuntaan.

Haluatko tietää lisää? Trendin Instagram-tv:stä löydät keskustelun vastuullisesta muodista. Tämä artikkelin vastaukset on koottu tuon lähetyksen pohjalta.

Asiantuntijat: Lovian perustaja ja suunnittelija Outi Korpilaakso ja pr-vastaava Ada Aadeli

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt