Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Parisuhde

”Moni haluaa uskoa, että kumppani on syypää pettämiseen”, sanoo pettämistutkija Tuija Säteri

Tutkija Tuija Säteri vietti eronsa jälkeen kymmeniä tunteja deittipalstoilla. Siellä hän tajusi, kuinka moni valehtelee jatkuvasti puolisolleen.

Teksti Anni Peltola
Kuvat Timo Pyykkö
16.5.2019 | Päivitetty 1.2.2024 | Trendi

Kutsu nuoruudenystävän häihin kolahtaa elokuvan päähahmon postiluukusta. Hän tajuaa olevansa rakastunut ystäväänsä ja että jotain täytyy tehdä ennen kuin on liian myöhäistä. Seuraa tukahdutettuja tunteita ja piilotettuja suudelmia, mutta lopulta oikea pari saa toisensa.

Mutta hetkinen. Kannustettiinko elokuvan roolihahmoja pettämiseen – ja katsojaa kannattamaan sitä?

”Pettäminen on peruskamaa romanttisessa viihteessä”, sanoo tutkija Tuija Säteri.

Monille se on todellisuutta.

Säteri on tutkinut pettämisilmiötä keskustelupalstojen avulla. Avioeronsa jälkeen hän huomasi monen avautuvan pettämiskokemuksistaan netissä. Syntyi kirja Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus.

Uskottomuus on suurin yksittäinen syy parisuhteiden päättymiselle. Miehistä 18 prosenttia ja naisista 11 prosenttia on pettänyt ainakin kerran nykyisessä parisuhteessaan. Samaan aikaan asenteet uskottomuutta kohtaan ovat 2000-luvulla tiukentuneet: 85 prosenttia suomalaisista tuomitsee syrjähypyt jyrkästi.

Romanttisen komedian juonikuvio paljastaa pettämiselle tyypillisen arvoristiriidan. Käsikirjoittaja saa katsojan haluamaan, että ’nuo oikeat tyypit’ päätyvät yhteen, vaikka samalla se tarkoittaa, että yhdestä tulee petetty.

Jokaisella on kyllä periaatteita parisuhteessa – mutta niitä ollaan valmiita muokkaamaan lennossa, Säteri sanoo.

”Ensiuskoton on hyvin katuva. Hän ajattelee, että tilaisuus johti mokaan: oltiin ehkä humalassa tai viihteellä. Ihastunut pettäjä voi päätyä salasuhteeseen, mutta haluaa itselleen epäluontaisesta elämäntavasta usein eroon.”

Jos pettäminen kuitenkin jatkuu, siitä näyttäisi tulevan kerta kerralta helpompaa. Omatunto hiljenee. Tätä Säteri selittää sillä, että tapapettäjä alkaa muokata periaatteitaan. Kun ”uskollisuus on tärkeää parisuhteessa” -periaate saa lommon, pettäjä keksii uusia sääntöjä: Seksisuhteita ei pidä luoda puolison ystäviin. Seksikumppaneita ei pidä viedä omaan kotiin. Työpaikkaromansseja pitää välttää.

Säterin mukaan usein tärkein periaate on se, että puolisoa ei loukata. Ja se taas on hyvä syy salata pettäminen.

”Minut yllätti tutkijana se, kuinka paljon on ihmisiä, jotka valehtelevat toistuvasti parisuhteessaan. Eräs uskoton kirjoitti, miten kurjaa oli tulla kotiin ja huutaa moi ihmiselle, jota oli käynyt juuri pettämässä.”

Monesti unohtuu, että pettämisessä on mukana toinenkin, joka suostuu salailuun: se toinen nainen tai mies. Keskustelupalstoilla häntä kutsutaan kakkoseksi. Kakkonen hyppää alun alkaen suhteeseen, joka perustuu valheelle. Siksi hänen on perusteltava itselleen, miksi tämä kaikki kannattaa.

”Moni kakkonen ajattelee, että partneri on luotettava ja hieno ihminen minun kanssani. He ajattelevat, että pettäjän parisuhteen on täytynyt olla jo valmiiksi pilalla.”

Tämä on kuitenkin harvoin totta. Petetyt kertovat keskusteluissa, kuinka ovat pystyneet arvioimaan, milloin pettäminen alkoi. Uskoton on muuttunut etäiseksi ja seksielämä hiipunut. Moni pettäjä hankkii itselleen synninpäästön syyttämällä tapahtuneesta väljähtänyttä parisuhdetta.

”Petetyn kumppanin parjaaminen on hyvin yleistä. Halutaan uskoa, että kumppani on syypää pettämiseen. Syy voi olla hyvin pienikin: toinen makaa liikaa sohvalla.”

Säteri huomasi tutkimusaineistostaan, että varsinkin naiset siirsivät usein vastuun itsestään pois: Tässä nyt vain kävi näin. Me nyt vain aloimme jutella Facebookissa. Tunteet veivät.

Pettämisessä on aina kysymys valinnasta, Säteri muistuttaa. Se ei ole asia, johon kukaan vain ajautuu.

Vaikka toive kohtalonomaisesta rakkaustarinasta olisi pettämisen alkusysäys, onnellista loppua ei yleensä saa kukaan. Miksi niin moni silti pettää? Syitä on Säterin mukaan useita: Seksuaalikulttuuri on muuttunut, ja seksistä on tullut hyvinvointiasia. Pariskunnat viettävät paljon aikaa erillään. Deittipalstoilla eteen tulee uusia ihmisiä kuin liukuhihnalta. Kännykät ja some tekevät pettämisestä helppoa.

”Erillään olo ei tarkoita sitä, että pettämiseen on halua, mutta jos sitä on, kuka tahansa pystyy sen järjestämään.”

Juttu on julkaistu Trendissä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt