Pastaresepti, jonka ansiosta kokki ei kökötä yksin keittiössä

Pastaresepti, jonka ansiosta kokki ei kökötä yksin keittiössä
Kun illalliselle valmistaa nopean pastan, emäntä ei jumiudu keittiöön.
Julkaistu 27.2.2019

Miksi edes järjestää juhlia, jos risoton kanssa pitää huhkia puoli tuntia toisessa huoneessa?

Ruoka ja läheiset yhdistettyinä saman pöydän ääreen ovat parasta, mitä tiedän. Siksi minusta on ihanaa järjestää juhlia. Edes se ei haittaa, että kaikki ei aina onnistu. Olen erehtynyt tarjoa­maan anopilleni melkein syömäkelvottoman sitkeää lihapataa, tehnyt baba ghanoush -tahnaa raa’asta munakoi­sosta ja kantanut pöytään pahasti ylikypsää pastaa.

Mielestäni täydellisyyden tavoittelua tärkeämpää on tunnelma. Jos jättää kutsut lähettämättä, koska kokee olevan huono kokki, jää paljosta paitsi.

Kun haluan tarjota juhlissa ruokaa, jonka toivon maistuvan, tartun usein italialaisiin resepteihin. Saapasmaan ruoka on erityisen passelia juhliin: konstailematonta, mutta silti tyylikästä, helppoa ja superherkullista.

Valitsen reseptit aina sillä perusteella, että suurimman osan ruuasta voi tehdä etukäteen. Miksi edes järjestää juhlia, jos risoton kanssa pitää huhkia puoli tuntia toisessa huoneessa, kun muut juttelevat hauskoja ja juovat pöydässä kuplivaa?

Paahdetut ruusukaalit ovat talven sesonkiin sopiva versio perinteisestä tomaatti-mozzarellasalaatista.

Parasta on, että tämän alkuruuan voi valmistella kokoamista vaille valmiiksi. Kun vieraat ovat ovella, työnnän ruusukaalit uuniin ja tarjoan kypsymistä odotellessa aperitiivit.

Cacio e pepe taas on ihanan juustoinen ja kermainen klassikkoresepti, jonka valmistuksessa kestää vain niin kauan kuin pastavesi kiehuu. Jälkiruoka ricottavaahto kannattaa valmistaa etukäteen jääkaappiin tekeytymään.

Juomaksi juhla-aterialle suosittelen proseccoa. Kevyt ja juhlava juoma sopii hyvin viilennettynä italialaisten ­ruokien seuraksi. Kokeile esimerkiksi sopivan hapokasta, mutta hedelmäistä Fiorissimo-proseccoa, 10,90 e.

Cacio e pepe(4 annosta)

  • 450 g pastaa (linguine tai spagetti)
  • 2 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1,5 dl pastan keitinvettä
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • 100 g raastettua pecorino romano -juustoa

Kiehauta vesi isossa kattilassa. Mittaa sekaan pasta ja 2 rkl merisuolaa, sekoita kevyesti ja keitä minuutti vähemmän kuin pakkaus kehottaa.

Paahda kokonaiset mustapippurit kuumalla pannulla tuoksuviksi ja murskaa ne morttelissa.

Kun pasta on melkein valmista, ota 1,5 dl keitinvettä ja kaada puolet siitä kulhoon. Valuta pasta ja kaada se veden päälle kulhoon. Sekoita rivakasti koko ajan ja lisää juustoa kourallinen kerrallaan, kunnes se sulaa ja sekoittuu veden kanssa kermaiseksi kastikkeeksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä.

Maista ja mausta tarvittaessa mustapippurilla ja suolalla. Jaa pasta nopeasti lautasille, ripottele päälle juustoa ja tarjoa heti.

Paahdetut ruusukaalit

  • 2 palloa (puhvelinmaito)mozzarellaa
  • 1 sitruunan kuori ja 1 rkl sitruuna­mehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rasiaa (à 500 g) ruusukaaleja
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 dl pannulla paahdettuja pinjan­siemeniä
  • ½ puntti tuoretta basilikaa

Valuta mozzarellapallot, revi ne muutamaan osaan ja laita kulhoon sitruunan kuoren ja -mehun kanssa. Lorauta mukaan oliiviöljyä ja sekoita kevyesti.

Poista ruusukaalien kannat veitsellä ja leikkaa puoliksi. Levitä ruusukaalit uunipellille ja mausta avokätisesti suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä. Paahda ruusukaaleja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Yhdistä ruusukaalit ja mozzarella isolla lautasella tai laakeassa kulhossa. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Ripottele päälle pinjansiemenet ja basilika.

Ricottavaahto

Ricottavaahto

(4 annosta)

  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 rkl sokeria
  • 1 vaniljatangon siemenet
  • 250 g ricottajuustoa
  • 3 rkl rommia tai cointreau-likööriä
  • tarjoiluun persimoneja,­ ­viikunoita tai granaattiomenan siemeniä

Vatkaa kuohukerma, sokeri ja vaniljatangon siemenet kulhossa löysäksi vaahdoksi ja sekoita ricottajuusto nopeasti vaahtoon. Mausta rommilla tai cointreau-liköörillä.

Jaa seos laseihin, kulhoihin tai pikareihin ja siirrä jääkaappiin. Tarjoa ricottavaahto tuoreiden hedelmien kuten persimonien kanssa.

Kattausvinkki: Kukat ovat kätevin keino tyylikkääseen kattaukseen! Osta kolmesta viiteen kukkakaupan näyttävintä kukkaa ja asettele ne mataliin kirkkaisiin laseihin ympäri pöytää. Näin kukat eivät vie pöytätilaa ja niiden yli näkee keskustella.
Juomavinkki: Negroni sbagliato tarkoittaa kirjaimellisesti väärin tehtyä negronia. Juhlavassa aperatiivissa perinteisen negronin gini vaihdetaan kuplivaan proseccoon. Mittaa jäillä täytettyyn lasiin 1 osa camparia, 1 osa punaista vermuttia ja 3 osaa proseccoa. Koristele appelsiinin viipaleilla ja tarjoa.
Pastan kaveriksi sopii juurileipä. Kiireinen hakee leipänsä artesaanileipomosta, esimerkiksi Helsingin Levainista tai Turun Grynistä. Hyvän juurileivän tunnistaa miellyttävästä happamasta mausta ja ilmavasta koostumuksesta.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi »