Lily

Näin kirjoitat blogia Lilyssä

Näin kirjoitat blogia Lilyssä
Tämä ohje auttaa sinua pääsemään alkuun blogisi kanssa.
Julkaistu 27.2.2019

Uuden blogin perustaminen Lilyyn

Perustaaksesi blogin sinun täytyy rekisteröityä Lilyyn. Kun sinulla on käytössäsi nimimerkki, pääset luomaan oman blogin Oma Lily -profiilisivun kautta. Klikkaa Oma Lily --> profiili --> ja selaa alaspäin Blogini-kohtaan, jossa lukee luo uusi blogi.

Pääset luomaan uuden blogin tai hallinnoimaan jo olemassa olevaa blogia Oma Lily -profiilisivulta.

Uuden blogipostauksen luominen

Pääset luomaan uuden postauksen blogin hallinnasta, kohdasta postaukset --> lisää uusi.

Kirjoita jutullesi otsikko ja valitse sille sopivat kategoria ja teemat. Kirjoita tekstisi tyhjään tekstikenttään. Linkin lisääminen onnistuu lisää linkki -painikkeen avulla ja kuvan lataaminen lisää media -painikkeen kautta.

Voit lisätä postauksillesi myös haluamiasi avainsanoja postauseditorin avainsanat-kohdasta. Avainsanat näkyvät postausten perässä ja auttavat löytämään saman avainsanan sisältävät postaukset. Voit myös halutessasi luoda oman sivun blogisi navigaatioon kaikille tietyn avainsanan sisältäville postauksille. Avainsanat eivät tarvitse hashtag-merkkiä, jollet sitä itse halua käyttää. Muista erotella avainsanat pilkulla.

Postauksen sisältö ja muokkaaminen

Voit tehdä postauksista juuri sellaisia kuin haluat. Voit muun muassa:

  • luoda postaukselle alaotsikoita
  • muotoilla tekstiä
  • lisätä listoja
  • tehdä lainauksia
  • tasata tekstiä
  • lisätä linkkejä
  • upottaa ulkoisia sisältöjä, kuten videoita

Voit muokata postauksia myös jälkeenpäin blogin hallinnasta postaukset-kohdan alta. Muokkausnäkymässä voit lisätä, poistaa tai muokata tekstiä, kuvia, videoita ja linkkejä.

Voit myös muokata postausta ylälaidassa olevasta muokkaa postausta -kohdasta, mutta se edellyttää, että olet klikannut tietyn blogipostauksen auki.

Kuvan lisääminen

Lisää kuva lisää media -painikkeen avulla. Suurin sallittu tiedostokoko on 8MB. Voit lisätä kuvan suoraan laitteeltasi, tai käyttää blogin mediakirjastoon jo aiemmin lataamaasi kuvaa.

Sisällön upottaminen

Upota sisältöä (esim. Youtube-video, Instagram-kuva jne.) lisää media –painikkeen avulla. Vasemmassa palstassa on URL-osoitteesta -kohta. Syötä tyhjään kohtaan upotuskohteen osoite, jolloin sisältö ilmestyy esikatselumuotoon. Huom. pelkkä osoite riittää, et tarvitse erillisiä upotuskoodeja.

Anfangi

Jos haluat käyttää postauksen alussa anfangia, eli ensimmäisen tekstikappaleen alussa olevaa isoa kirjainta, saat sen käyttöön postauksen oikeassa sarakkeessa olkevasta näytä anfangi -kohdasta.

Artikkelikuva

Jos postauksesi ei sisällä yhtään kuvaa, on artikkelikuvan käyttäminen suositeltavaa. Tällöin se nousee Lilyn etusivulle, mutta ei näy postauksessa. Laadukkaan artikkelikuvan käyttäminen houkuttelee uusia lukijoita tekemällä sisällöstä houkuttelevan näköinen. Jos et käytä artikkelikuvaa, Lilyn etusivulle nousee blogin header-kuva. Jos sinulla ei ole header-kuvaa, etusivulle nousee Lilyn logo. Jos postauksesi sisältää kuvia, Lilyn etusivulle nousee automaattisesti blogipostauksen ensimmäinen kuva, mikäli et ole valinnut postaukselle erillistä artikkelikuvaa.

Postauksen julkaisu ja ajastaminen

Voit julkaista postauksen heti, ajastaa sen myöhämmälle ajankohdalle tai tallentaa luonnoksena. Valitse oikeassa palstassa näkyvästä Julkaise-kohdasta kalenteri-ikonin kohdalta haluamasi julkaisuajankohta ja paina OK. Näin voit ajastaa postauksen. Jos haluat julkaista postauksen heti, voit painaa suoraan julkaise-nappia.

Reseptin lisääminen

Voit lisätä postaukseen reseptejä erillisellä resepti-työkalulla, joka löytyy postauseditorin alaosasta.

Blogin kommentointi

Voit muuttaa kommentointiasetuksia postauskohtaisesti. Eli mikäli et halua johonkin postaukseen kommentteja lainkaan, voit muuttaa asetuksia postauseditorin alaosasta.

Yleiset kommentointiasetukset löydät kohdasta Asetukset --> keskustelu. Voit muuttaa kommentointiasetuksia (esim. vain rekisteröityneille käyttäjille) ja ottaa kommenttien moderoinnin käyttöön.

Omat sivut ja navigaatio

Voit luoda omia sivuja (esim. esittely, yhteystiedot), jotka näkyvät blogisi omassa navigaatiossa. Voit lisätä omia sivuja blogin hallinnasta kohdasta omat sivut --> lisää uusi. Kirjoita sivulle otsikko (esim. esittely) ja voit lisätä sisältöön kaikkia samoja asioita kuin blogipostaukseenkin. Julkaise oma sivu.

Sen jälkeen mene blogin hallinnasta kohtaan ulkoasu --> valikot. Valitse haluamasi sivut valikkoon ja paina lisää valikkoon. Voit vaihdella navigaatioelementtien sijainteja. Tallenna valikko. Nyt sivu näkyy blogisi omassa navigaatiossa. Kohdassa mukautetut linkit voit lisätä ulkoisen sivun (esimerkiksi YouTube-kanavan) suoraan blogisi navigaatioon. Lisää sivun osoite ja haluttu otsikko linkkiteksti-kohtaan --> lisää valikkoon.

Voit lisätä blogisi omaan navigaatioon postauksia myös niissä käytettyjen tägien avulla. Valitse tällöin Valikot-sivun pudotusvalikosta kohta Avainsanat ja pääset valitsemaan tägejä. Jos Avainsat-vaihtoehtoa ei jostain syystä näy, kannattaa kurkistaa oikeasta yläkulmasta löytyvistä Näyttöasetuksista, onko Avainsanat-vaihtoehto valittu aktiiviseksi. Huomaa, että tämän voi tehdä vain Lilyn desktop-versiossa, ei WP:n hieman karsitulla mobiilisivustolla. Jotta kategorian tai tägin voi nostaa blogin omaan navigaatioon, tulee sitä olla käytetty vähintään yhdessä postauksessa.

Blogin ulkoasu

Voit muokata blogisi ukoasua blogin hallinta -osion kohdasta ulkoasu. Siellä voit myös muuttaa blogin nimeä (huom. blogin osoite ei muutu, vaikka vaihtaisit blogin nimeä tässä kohdassa), kuvaustekstiä ja kategoriaa.

Sosiaalinen media –kohdassa voit lisätä omalle blogillesi somekanavia, jotka näkyvät blogin omassa navigaatiossa sekä footerissa mustavalkoisina ikoneina.

Headerkuva-kohdassa voit lisätä blogillesi haluamasi headerkuvan eli bannerin. Sen leveyden tulee olla 980px. Jos et halua lisätä blogillesi headerkuvaa, voit valita kolmesta eri tyylistä valmiin headerkuvan.

Valikot-kohdasta voit lisätä omia sivuja blogisi navigaatioon. Katso ylempänä kohta omat sivut.

Fontit-kohdassa voit määrittää postausten otsikko- ja leipätekstifontin.

Asetukset

Asetuksissa voit muokata myös blogin nimeä ja kuvausta kohdassa Asetukset --> yleinen.

Voit muuttaa myös kommentointiasetuksia (esim. vain rekisteröityneille käyttäjille) ja ottaa kommenttien moderoinnin käyttöön kohdassa Asetukset --> keskustelu.

Blogin analytiikka ja Google Analytics

Googlen tarjoaman analytiikan avulla voit seurata blogisi lukijamääriä syöttämällä blogisi GA-tunnuksen sille varattuuan kenttään, joka löytyy blogisi hallinnasta Asetukset-kohdan alta. GA-tunnus on muotoa UA-12345678-1.

Kommentoi »