Munakoisopasta, joka helpottaa matkakuumetta Italiaan

Munakoisopasta, joka helpottaa matkakuumetta Italiaan
Italiassa pastareseptien muuntelua karsastetaan, mutta nyt tehdään poikkeus, kirjoittaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Julkaistu 1.8.2019

"Opiskeluaikoinani vietin puoli vuotta vaihdossa Sisilian pääkaupungissa Palermossa. Minuun jäi pysyvä kaiho tuota kaoottista mutta samalla satumaisen kaunista kaupunkia kohtaan. Muistojani värittävät tahmainen aurinkorasva, kypsät tomaatit ja lähikaupasta haettu halpa prosecco.

Reissu verkkaista elämää viettävään Palermoon tekisi terää kenelle tahansa. Minuakin, helposti stressaantuvaa suorittajaa, annos palermolaisten huolettomuutta muistutti siitä, ettei elämää kannata ottaa niin vakavasti, mutta irti siitä kannattaa ottaa kaikki mahdollinen.

Juuri Palermossa opin, että ikinä ei kannata ostaa huonoa kuivapastaa tai kehnoa oliiviöljyä, elämä on siihen aivan liian lyhyt. Laadukkaan kuivapastan pitää olla niin hyvää, että sitä voisi syödä sellaisenaan keitettynä, hyvällä oliiviöljytilkalla. Erikoiskaupoista saa pieniä eriä laatupastoja ja -öljyjä, mutta perusmarketissa kannattaa lastata kauppakoriin esimerkiksi De Ceccon, Rummon tai Setaron pastoja. Oliiviöljy on aina makuasia, mutta esimerkiksi Pirkan luomuoliiviöljy on yllättävän hyvää hinta-laatusuhteeltaan.

Kiinteimmin Palermosta jäi arkeeni pasta. Yksi parhaista sisilialaisista pastoista on munakoisoa ja tomaattia yhdistävä pasta alla Norma. Saapasmaassa perinteisten reseptien muuntelua karsastetaan, mutta siitä huolimatta viereisen sivun ohjeessa näkyy oma kädenjälkeni. Perinteisesti kastikkeen munakoisot uppopaistetaan, mutta minä paahdan ne kuutioina uunissa, jolloin kastike on astetta kevyempi ja maku yksinkertaisesti loistava.

Pastan päälle raastan italialaista ricotta salataa, joka on parmesaanin kaltainen, kova ja suolattu juusto. Suomesta sitä saa valitettavasti vain hyvin varustetuista juustotiskeistä. Voit siis hyvin käyttää annoksessa parmesaania."

Suvin pasta alla Norma

(2–3 hengelle)

  • 500 g munakoisoa
  • 1 rkl suolaa
  • oliiviöljyä
  • ½ sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ½–1 tl chilihiutaleita tai kuivattu chili
  • 500 g terttutomaatteja
  • 250 g lyhyttä pastaa (penne, rigatoni, casarecce)
  • suolaa ja mustapippuria
  • puntti tuoretta basilikaa
  • 1 dl raastettua parmesaania

Pilko huuhdotut munakoisot parin sentin paksuisiksi kuutioiksi. Levitä kuutiot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja mausta suolalla sekä reilulla lorauksella oliiviöljyä. Paista 200-asteisessa uunissa parikymmentä mi-nuuttia tai kunnes kuutiot ovat ruskistuneet ja pehmenneet.

Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili ja kuullota niitä oliiviöljyssä, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää puolitetut tomaatit ja nosta lämpöä, kunnes nesteet porisevat. Paista, kunnes tomaatit muhjuuntuvat ja suurin osa nesteestä on haihtunut pannulta.

Keitä pastaa suolatussa vedessä minuutin alle suositusajan, sillä pasta kypsyy vielä pannulla kastikkeessa. Säästä puolisen desiä keitinvettä.

Lisää munakoisot pannulle tomaattien joukkoon, mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Sekoita kastikkeeseen säästämäsi pastan keitinvesi, se tuo mehevyyttä. Lisää pasta kastikkeen joukkoon ja revi sekaan tuoretta basilikaa. Annostele pasta lautasille ja raasta päälle parmesaania.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi »