Näin valmistat herkullisen anjovispastan

Näin valmistat herkullisen anjovispastan
Tässä simppelissä anjovispastassa on pari jujua. Ensimmäinen ovat tietysti ne oikeat anjovikset.
Julkaistu 24.2.2016

Jos ehdit jo pelästyä pahamaineista anjovis-sanaa, ole rauhassa rakas lukija: tällä ohjeella ei ole mitään tekemistä janssoninkiusauksen kanssa. Itse asiassa perinteisessä janssoninkiusauksessa ei edes käytetä anjovista vaan maustettua kilohailia, jota skandinaaviset anjoviksen nimellä myytävät kalasäilykkeet useimmiten ovat. Eurooppalaisissa ruokaohjeissa anjoviksella (englanniksi anchovy) taas tarkoitetaan sardelleja.

Yksi helpoimmista tavoista saada ruokaan syvää makua on ostaa oikeita anjoviksia. Niitä myyvät lasipurkeissa öljyyn säilöttyinä Stockmannit ja isot marketit. Niitä popsiessa onnellinen ruokailija ei usein edes tiedä syövänsä anjovista ennen kuin joku pöytäseurueesta kajauttaa ilmoille maun salaisuuden.

Tässä simppelissä, merellisessä pastassa on pari jujua. Ensimmäinen ovat tietysti ne oikeat anjovikset. Toinen kikka on tämä: valmiin pastan joukkoon sekoitetaan keltuainen, joka tekee ruoasta kermaista ilman juustoa tai kermaa. Pastana kannattaa käyttää laadukasta kuivaspagettia, esimerkiksi De Ceccoa. Keitä pasta minuutin verran alle pussissa mainitun keittoajan, koska pasta kypsyy vielä hetken kuuman kastikkeen joukossa.

Tarjoa pastan seurana ryhdikästä ja hapokasta italialaista valkoviiniä, kuten Marchesta tulevaa Bucchi Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiorea.

Anjovispasta (neljälle)

100 g spagettia per henkilö

1-2 valkosipulin kynttä

3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

1 luomusitruuna

2-3 rkl oliiviöljyä

5-7 anjovisfilettä

1 kananmunan keltuainen

rouhittua mustapippuria myllystä

Pane iso kattila vettä kiehumaan. Hienonna valkosipulinkynnet ja lehtipersilja, pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa.

Kun vesi alkaa kiehua, suolaa se reippaalla kädellä ja lisää pasta. Lämmitä pannulla oliiviöljy ja lisää sekaan valkosipulit ja kokonaiset anjovisfileet. Valkosipulien ja anjoviksen on tarkoitus hajota ja maustaa öljy, ei ruskistua. Älä siis päästä lämpöä liian kovaksi. Purista pannulle puolikkaan sitruunan mehu ja pienennä tarvittaessa lämpöä. Erottele kananmunan keltuainen valkuaisesta ja jätä se lasiin odottamaan.

Kun pastassa on vielä aavistus purutuntumaa jäljellä, ota talteen reilu desi pastan keitinvettä ja valuta pasta. Kaada pasta kastikepannuun, lorauta sekaan keitinvesi ja sekoita. Nosta pannu pois levyltä.

Riko keltuainen kevyesti haarukalla ja kaada se pastan joukkoon rivakasti sekoittaen. Ripottele pannulle vielä lehtipersilja ja sitruunankuoriraaste. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua. Pyöräytä pannulle mustapippuria myllystä ja annostele pasta heti lautasille.

Resepti on julkaistu Trendissä.

Kommentoi »