Paista täydellinen pizza

Paista täydellinen pizza
Täydellinen pizza alkaa pohjasta. Se tarvitsee vain oikeita jauhoja ja oleskelua jääkaapissa.
Julkaistu 29.8.2016

Minulla on pizzalle kaksi tyystin eri määritelmää. Ensimmäinen, eli pitsa, on lapsuudenkodista oppimani piirakkatyylinen pläjäys, johon tyhjennetään kuivakaapista ananasrenkaat ja jääkaapista kuivanneet juustonkäntyt. Lopputulos nautitaan sohvalla villasukat jalassa ja sinappi, rakas paheeni, tukevasti toisessa kädessä. (Happaman ja etikan ystävänä olen valmis yhdistämään sinapin melkein ruokaan kuin ruokaan.)

Sitten on pizza. Tätä lajia olen harrastanut lähinnä aikuisiällä ja suurimpia oivalluksia sen tiimoilta olen saanut Italian-reissuilta. Saapasmaan kokkien pizzoja syömällä olen tajunnut, että pizzan taikinaa ei esimerkiksi leivota mistä tahansa jauhoista, vaan erikoishienoiksi jauhetuista tipo 00 -jauhoista.

Niillä taikinasta tulee melkein itsestään venyvä ja pohjasta oikeasti rapsakka. Kunnon pizzataikinaa kohotellaan hellästi ainakin kaksi päivää kylmässä, jotta siihen muodostuu kunnolla makua, ja paistaessa uuni väännetään kaakkoon niin, että kämppä käryää. Pizzan täytevalintaan on selkä kaava: vähän, mutta mahdollisimman hyvää. Ja ole huoletta, en ikinä lähesty pizzaa sinappi kourassa.

Näitä elämäni erilaisia lättyjä yhdistää vain se, että ne häviävät lautasilta alta aikayksikön. Kaikkein parasta on kuitenkin vapaus valita. Eikä tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, että joskus haluaa ananaspitsaa, kokiksen ja vanhoja Greyn anatomian jaksoja, joskus huolella jäähdytettyä valkoviiniä ja vaivalla väännettyä pizzaa.

Parsapizza

Taikina

(3 taikinapalloa)

5–6 dl erikoishienoja jauhoja

3 dl vettä

1 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

Täyte

(1 pyöreä pizza)

2–3 rkl pestoa (ks. resepti)

½ nippua parsaa

1 pallo puhvelimozzarellaa

savustettua, ilmakuivattua kinkkua

suolaa ja mustapippuria

parmesaania

Sekoita kuivahiiva ja jauhot kulhossa. Lisää vesi ja vaivaa 10 minuuttia. Lisää oliiviöljy ja suola ja vaivaa toiset 10 minuuttia tai kunnes taikina tuntuu kimmoisalta ja sileältä ja irtoaa kulhon reunoilta. Jos taikina tuntuu tahmealta, lisää jauhoja. Pane valmis taikinapallo isoon öljyttyyn kulhoon, peitä se kelmulla ja kohota taikinaa 1–3 päivää jääkaapissa.

Ota taikina huoneenlämpöön tunti ennen paistoa ja jaa se kolmeen osaan. Jos teet vain yhden pizzan, pakasta ylijäävät pallot.

Valmista ensin täyte. Siivuta parsa vihanneskuorijalla ohuiksi suiroiksi kulhoon ja ripauta mukaan suolaa ja oliiviöljyä. Valuta puhvelimozzarella nesteestä. Valmista pesto (ks. ohje alla).

Muotoile taikinapallosta jauhojen avulla pyöreä pizzapohja: kaulimisen sijasta venytä taikinaa leivinpaperin päällä hitaasti isommaksi painellen taikinaa keskeltä reunoille. Levitä pizzapohjan päälle pesto, revi päälle mozzarella ja lisää parsa.

Paista pizzaa vähintään 250-asteisen uunin alatasolla 7–13 minuuttia tai kunnes pizza on sopivan ruskistunut. Levitä päälle kinkkusiivut ja raasta parmesaania. Syö heti.

Parhaan lopputuloksen saat pizzakivellä. Jos et sellaista omista, huijaa: pane pohja ilman täytteitä 7 minuutiksi vähintään 250-asteisen uunin alatasolle, lisää täytteet vasta sen jälkeen ja lykkää pizza vielä pariksi minuutiksi uunin ylätasolle. Näin pohjasta tulee rapea ja pinnasta ruskistunut.

Pesto

puska basilikaa

½ puska timjamia

1 dl paahdettuja pinjansiemeniä

½ valkosipulinkynsi

1 dl oliiviöljyä

1 sitruunan raastettu kuori

1–2 rkl sitruunamehua

1,5 dl raastettua parmesaania

Valmista pesto surauttamalla kaikki ainekset juustoa lukuun ottamatta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää parmesaani, maistele ja lisää halutessasi suolaa. Ohenna tarvittaessa öljyllä. Säilytä jääkaapissa.

Juttu on julkaistu Trendissä.

Kommentoi »